Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

(0)
2 godz 29 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jednakowej wielkości buraki
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Suszone borowiki lub podgrzybki
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.4 g
Węglowodany
15.34 g
Tłuszcze
0.67 g
Wartość energetyczna
75.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny barszcz czerwony na wigilię nie musi być wyłącznie na zakwasie. Co dom, to tradycja. Może więc być gotowany na wiele sposobów i zawsze będzie tradycyjny. W niektórych domach już na początku grudnia nastawia się zakwas na barszcz. Czeka się na niego z równym podekscytowaniem, jak na Boże Narodzenie. Ale i bez zakwasu można zrobić prawdziwy wigilijny barszcz. Dużo szybciej, choć i tak jego przygotowanie zajmie ponad godzinę. Sekretem jego wyjątkowego smaku i aromatu są pieczone buraki.

Pieczenie buraków jest czasochłonne, ponieważ pieczemy je w całości. W kuchni jest jednak tyle do zrobienia, że ani się obejrzymy, a już nóż będzie gładko w nie wchodził. A to znak, że są upieczone. Kiedy lekko przestygną, można je obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do wywaru.

Każdy ma swój tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. W moim domu zawsze jemy barszcz z uszkami, ale można go podać na przykład z pasztecikami grzybowymi.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków został przeze mnie doprawiony czosnkiem i dużą ilością suszonego majeranku. Majeranek dobrze jest dodać do barszczu pod sam koniec jego przygotowywania, aby nie stracił swojego aromatu.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji barszczu.

Przygotowanie

149 min
  • Krok 1

    90 min
    Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.
  • Krok 2

    1 min
    Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.
  • Krok 3

    40 min
    Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).
  • Krok 5

    15 min
    Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.
  • Krok 6

    2 min
    Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.
Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 2 z 6

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 3 z 6

Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 4 z 6

Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 5 z 6

Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 6 z 6

Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapustnica – słowacki kapuśniak

    2 godz 16 min Łatwy
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Barszcz biały grzybowy

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu