Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

(0)
2 godz 29 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jednakowej wielkości buraki
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Suszone borowiki lub podgrzybki
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
4  ząbków
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.4 g
Węglowodany
15.34 g
Tłuszcze
0.67 g
Wartość energetyczna
75.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

149 min
Krok 1
90 min
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.
Krok 2
1 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.
Krok 3
40 min
Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
Krok 4
1 min
Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).
Krok 5
15 min
Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 6
2 min
Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.
Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 2 z 6

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 3 z 6

Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 4 z 6

Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 5 z 6

Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 6 z 6

Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.

Tradycyjny barszcz czerwony na wigilię nie musi być wyłącznie na zakwasie. Co dom, to tradycja. Może więc być gotowany na wiele sposobów i zawsze będzie tradycyjny. W niektórych domach już na początku grudnia nastawia się zakwas na barszcz. Czeka się na niego z równym podekscytowaniem, jak na Boże Narodzenie. Ale i bez zakwasu można zrobić prawdziwy wigilijny barszcz. Dużo szybciej, choć i tak jego przygotowanie zajmie ponad godzinę. Sekretem jego wyjątkowego smaku i aromatu są pieczone buraki.

Pieczenie buraków jest czasochłonne, ponieważ pieczemy je w całości. W kuchni jest jednak tyle do zrobienia, że ani się obejrzymy, a już nóż będzie gładko w nie wchodził. A to znak, że są upieczone. Kiedy lekko przestygną, można je obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do wywaru.

Każdy ma swój tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. W moim domu zawsze jemy barszcz z uszkami, ale można go podać na przykład z pasztecikami grzybowymi.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków został przeze mnie doprawiony czosnkiem i dużą ilością suszonego majeranku. Majeranek dobrze jest dodać do barszczu pod sam koniec jego przygotowywania, aby nie stracił swojego aromatu.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji barszczu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika