Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

(0)
2 godz 29 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jednakowej wielkości buraki
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Suszone borowiki lub podgrzybki
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.3 g
Wartość energetyczna
75.8 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
3.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny barszcz czerwony na wigilię nie musi być wyłącznie na zakwasie. Co dom, to tradycja. Może więc być gotowany na wiele sposobów i zawsze będzie tradycyjny. W niektórych domach już na początku grudnia nastawia się zakwas na barszcz. Czeka się na niego z równym podekscytowaniem, jak na Boże Narodzenie. Ale i bez zakwasu można zrobić prawdziwy wigilijny barszcz. Dużo szybciej, choć i tak jego przygotowanie zajmie ponad godzinę. Sekretem jego wyjątkowego smaku i aromatu są pieczone buraki.

Pieczenie buraków jest czasochłonne, ponieważ pieczemy je w całości. W kuchni jest jednak tyle do zrobienia, że ani się obejrzymy, a już nóż będzie gładko w nie wchodził. A to znak, że są upieczone. Kiedy lekko przestygną, można je obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do wywaru.

Każdy ma swój tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. W moim domu zawsze jemy barszcz z uszkami, ale można go podać na przykład z pasztecikami grzybowymi.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków został przeze mnie doprawiony czosnkiem i dużą ilością suszonego majeranku. Majeranek dobrze jest dodać do barszczu pod sam koniec jego przygotowywania, aby nie stracił swojego aromatu.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji barszczu.

Przygotowanie

149 min
  • Krok 1

    90 min
    Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.
  • Krok 2

    1 min
    Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.
  • Krok 3

    40 min
    Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).
  • Krok 5

    15 min
    Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.
  • Krok 6

    2 min
    Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.
Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 2 z 6

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy zimną wodą, odstawiamy.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 3 z 6

Włoszczyznę po umyciu i obraniu przekładamy do garnka, dodajemy 1,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 4 z 6

Dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (przelewamy wodę delikatnie, aby nie wlać do garnka drobinek piasku, które osadziły się na dnie).

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 5 z 6

Kiedy upieczone buraki wystygną, obieramy je, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy sok z połówki cytryny, suszony majeranek i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzewamy ok. 15 minut, ale już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku cukrem.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Krok 6 z 6

Barszcz czerwony z pieczonych buraków doprawiamy cukrem. Przecedzamy. Podajemy w filiżankach na przykład do pasztecików lub w głębokim talerzu z uszkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu