Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze
pełne kwaskowej, pysznej zupy.
Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.
Przygotowanie
23 min
Krok 1
2 min
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
Krok 2
3 min
Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
Krok 2
z
6
Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
Krok 3
z
6
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
6
Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 5
z
6
Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0