Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną
23min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.33 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
286.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
23 min
Krok 1
2 min
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
Krok 2
3 min
Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze pełne kwaskowej, pysznej zupy.
Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.
Komentarze 0