Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

(0)
23min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Szczaw ze słoiczka
1 
Mała marchewka
1 
Mała Cebula
0.5  l
Wywar warzywny
50  g
Kasza jaglana
3 
Jajko ugotowane na twardo
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.33 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
286.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze pełne kwaskowej, pysznej zupy.

Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
  • Krok 2

    3 min
    Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
  • Krok 3

    10 min
    Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 2 z 6

Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 3 z 6

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 4 z 6

Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 5 z 6

Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu