Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

0
23min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Szczaw ze słoiczka
1 
Mała marchewka
1 
Mała Cebula
0.5  l
Wywar warzywny
50  g
Kasza jaglana
3 
Jajko ugotowane na twardo
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.33 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
286.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
2 min
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
Krok 2
3 min
Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 2 z 6

Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 3 z 6

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 4 z 6

Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 5 z 6

Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze pełne kwaskowej, pysznej zupy.

Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika