Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

(6)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Świeży szczaw
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  ząbków
Czosnek
4 
Młode ziemniaki (większe)
2 
Młoda marchewka
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
1  pęczek
Świeżo posiekany koperek
4 
Jajka przepiórcze (po 2-4 na osobę, lub po jednym kurzym)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.96 g
Węglowodany
12.94 g
Tłuszcze
10.55 g
Wartość energetyczna
180.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pamiętam czasy, kiedy z babcią zbierałam dziko rosnący szczaw. Nie przepadałam za zupą szczawiową, ale wielką radość sprawiały mi polne wędrówki. Dziś z przyjemnością zasiadam do tej przyjemnie kwaśnej zupy, wspominając dni, kiedy czerpało się z natury pełnymi garściami.

Świeży szczaw można kupić w każdym szanującym się warzywniaku i błyskawicznie przerobić go na garnek wiosennej zupy. Przed szatkowaniem trzeb go dobrze przepłukać, aby nie pozostały na liściach drobinki piasku. Jeśli zupa ma być bardzo kwaśna, dodajmy i posiekane łodyżki (z pominięciem twardych końcówek), jednak zazwyczaj wystarczą liście, by zupa osiągnęła odpowiedni smak.

Tradycyjnie do zupy szczawiowej dodaje się jajko, więc i w mojej szczawiowej go nie zabrakło. Tym razem są to jajka przepiórcze – małe, więc dodajemy do talerza co najmniej dwa.

Tradycyjna zupa szczawiowa przygotowywana jest zazwyczaj na rosole lub wywarze drobiowym. Szybciej, a z równie pysznym efektem przygotujecie tę zupę, jako bazę wykorzystując Rosół drobiowy Winiary. Wówczas najbardziej czasochłonnym etapem przy przygotowywaniu zupy będzie płukanie liści szczawiu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej szczawiowej zupy.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy kostki Rosołu drobiowego Winiary, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie liście szczawiu dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, drobno siekamy. Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany szczaw i chwilę dusimy, aż listki ściemnieją. Do szczawiu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż uwolnią swój aromat.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy podduszony na maśle szczaw do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
  • Krok 4

    3 min
    Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, oprószamy pieprzem. Podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajek.
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Krok 1 z 4

W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy kostki Rosołu drobiowego Winiary, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Gotujemy 15 minut.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Krok 2 z 4

W tym czasie liście szczawiu dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, drobno siekamy. Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany szczaw i chwilę dusimy, aż listki ściemnieją. Do szczawiu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż uwolnią swój aromat.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Krok 3 z 4

Dodajemy podduszony na maśle szczaw do garnka z zupą, chwilę gotujemy.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Krok 4 z 4

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, oprószamy pieprzem. Podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kamila

Wspaniałe miejsce na szukanie przepisów na niezapomniane zupy, sosy oraz desery

Winiary
Expert

Kamila, dziękujemy za miłe słowo. :) Jesteśmy ciekawi, jakie przepisy Winiary już robiłaś - jakie są Twoje ulubione?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa z koperkiem

    Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    46 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu