Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybka i prosta zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniaczanym puree, przygotowana na esencjonalnym rosole i ze szczawiem ze słoiczka. Przyjemnie kwaśna i wręcz idealna na tęsknotę za zupą ze świeżego szczawiu. A kiedy na dobre przyjdzie wiosna i wraz z nią sezon na świeży szczaw, koniecznie zróbcie sobie zapasy tych pysznych zielonych listków na następną zimę (przepis znajdziecie tutaj: klik).
Szukasz więcej przepisów na zupy z rosołu? Zobacz nasze pomysły:
Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.
Krok 2
5 min
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).
Krok 4
10 min
W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.
Krok 5
1 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.
Krok 6
1 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Krok 1
z
6
Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.
Krok 2
z
6
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.
Krok 3
z
6
Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).
Krok 4
z
6
W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.
Krok 5
z
6
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.
Krok 6
z
6
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0