Zupa czosnkowa z grzankami serowymi
1 godz 26 min
Łatwy
2
główek
4
Ziemniaki
1
Cebula
0.7
l
Rosół lub wywar warzywny
50
g
2 trójkąty serka topionego śmietankowego
trochę
Olej do smażenia
1
szczypta
pieprz czarny ziarnisty
1
szczypta
Sól morska
1
Bagietka pszenna
100
g
Tarty ser żółtego (np. typu parmezan lub mozzarella)
20
g
Masło twarde
1
szczypta
Suszona bazylia lub inne ulubione zióła
.
Wartości odżywcze
Białko
16.55 g
Węglowodany
34.58 g
Tłuszcze
17.78 g
Wartość energetyczna
359.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1 - Zupa czosnkowa
5 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2
12 min
W rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat.
Krok 3
30 min
Dodajemy do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy serki topione, mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem.
Krok 5
3 min
Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem.
Krok 6 - Grzanki serowe
3 min
Bagietkę kroimy na kromki.
Krok 7
5 min
Na kromki nakładamy cienkie plasterki masła, posypujemy ziołami i serem.
Krok 8
20 min
Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zapiekamy w temperaturze 180 st. ok. 10 minut do zrumienienia.
Krok 9
3 min
Zupę czosnkową podajemy z gorącymi grzankami serowymi.
Ostry czosnek podczas obróbki termicznej zmienia swoje surowe oblicze. Nabiera łagodności i apetycznego aromatu. Nic więc dziwnego, że zupa czosnkowa z grzankami serowymi smakuje tak doskonale. Równie pysznie jak ta z pieczonego czosnku. Obie zupy czosnkowe są warte przygotowania. Zupa czosnkowa z grzankami serowymi, pysznie kremowa, znajdzie zwolenników także wśród zagorzałych przeciwników czosnku. Prawdę o składzie zupy czosnkowej z grzankami warto jednak wyjawić dopiero wtedy, gdy zachwyceni jej smakiem domownicy o niego zapytają :)
Komentarze 0