Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  główek
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
0.7  l
Rosół lub wywar warzywny
50  g
2 trójkąty serka topionego śmietankowego
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Sól morska
1 
Bagietka pszenna
100  g
Tarty ser żółtego (np. typu parmezan lub mozzarella)
20  g
Masło twarde
1  szczypta
Suszona bazylia lub inne ulubione zióła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.55 g
Węglowodany
34.58 g
Tłuszcze
17.78 g
Wartość energetyczna
359.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1 - Zupa czosnkowa
5 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2
12 min
W rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat.
Krok 3
30 min
Dodajemy do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy serki topione, mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem.
Krok 5
3 min
Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem.
Krok 6 - Grzanki serowe
3 min
Bagietkę kroimy na kromki.
Krok 7
5 min
Na kromki nakładamy cienkie plasterki masła, posypujemy ziołami i serem.
Krok 8
20 min
Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zapiekamy w temperaturze 180 st. ok. 10 minut do zrumienienia.
Krok 9
3 min
Zupę czosnkową podajemy z gorącymi grzankami serowymi.
Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 1 - Zupa czosnkowa z 9

Składniki: Czosnek, Cebula

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 2 z 9

Składniki: Czosnek, Cebula, Olej do smażenia

W rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 3 z 9

Składniki: Ziemniaki, Rosół lub wywar warzywny

Dodajemy do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 4 z 9

Składniki: 2 trójkąty serka topionego śmietankowego

Dodajemy serki topione, mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 5 z 9

Składniki: pieprz czarny ziarnisty, Sól morska

Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 6 - Grzanki serowe z 9

Składniki: Bagietka pszenna

Bagietkę kroimy na kromki.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 7 z 9

Składniki: Masło twarde, Suszona bazylia lub inne ulubione zióła, Tarty ser żółtego (np. typu parmezan lub mozzarella)

Na kromki nakładamy cienkie plasterki masła, posypujemy ziołami i serem.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 8 z 9

Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zapiekamy w temperaturze 180 st. ok. 10 minut do zrumienienia.

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Krok 9 z 9

Zupę czosnkową podajemy z gorącymi grzankami serowymi.

Ostry czosnek podczas obróbki termicznej zmienia swoje surowe oblicze. Nabiera łagodności i apetycznego aromatu. Nic więc dziwnego, że zupa czosnkowa z grzankami serowymi smakuje tak doskonale. Równie pysznie jak ta z pieczonego czosnku. Obie zupy czosnkowe są warte przygotowania. Zupa czosnkowa z grzankami serowymi, pysznie kremowa, znajdzie zwolenników także wśród zagorzałych przeciwników czosnku. Prawdę o składzie zupy czosnkowej z grzankami warto jednak wyjawić dopiero wtedy, gdy zachwyceni jej smakiem domownicy o niego zapytają :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha