Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

0
2 godz 21 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  główek
0.5  l
Wywar warzywny lub drobiowy
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska
1 
Ziemniak mały
1 
Surowe żółtko jaja
trochę
Świeże listki szałwii
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1  plaster
Szynka parmeńska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.44 g
Węglowodany
18.01 g
Tłuszcze
2.98 g
Wartość energetyczna
112.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

141 min
Krok 1
60 min
Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.
Krok 2
30 min
Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 3
8 min
Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.
Krok 4
10 min
Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
Krok 5
15 min
Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.
Krok 6
10 min
Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.
Krok 7
5 min
Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.
Krok 8
3 min
Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 1 z 8

Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 2 z 8

Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 3 z 8

Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 4 z 8

Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 5 z 8

Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 6 z 8

Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 7 z 8

Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 8 z 8

Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku podbiła moje serce. I zanim zrobiła to przez żołądek, zakochałam się w niej już od aromatu pieczonego czosnku, jaki rozniósł się po mojej kuchni chwilę po wstawieniu do piekarnika jego ząbków posypanych rozmarynem. Rozmaryn, który niewątpliwie najlepiej komponuje się z daniami ziemniaczanymi, świetnie pasuje do pieczonego czosnku. Jednak w zupie czosnkowej najbardziej wyczuwalny jest aromat szałwii (nie licząc oczywiście aromatu pieczonego czosnku), której kilka świeżych listków dodałam bo wywaru.

Moja zupa czosnkowa miała być właściwie tylko z pieczonego czosnku. Upiekłam ząbki z dwóch główek, wydawało mi się, że to w sam raz na pół litra wywaru, ale kiedy ząbki trafiły do garnka, było mi mało. Większych zapasów czosnku nie miałam, skroiłam więc jednego ziemniaka, choć wolałabym upiec więcej czosnku. Efekt i tak był nieziemsko pyszny.

Chipsy z szynki parmeńskiej przyjemnie chrupały, aksamitna zupa rozpływała się w ustach, a aromat pieczonego czosnku przyjemnie unosił się wokół stołu, czego jednak nie docenili najmłodsi domownicy. To akurat było do przewidzenia, dlatego zupa czosnkowa została przygotowana w wersji dla dwojga, a dzieci dostały wczorajszy krupnik.

Polecam także zupę czosnkową z serem i ciastem francuskimJoli.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika