Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

0
1 godz 38 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ziemniaki
1 
Cebula mała
2  łyżek
Olej rzepakowy
750  ml
Woda
7  ząbków
1  szczypta
Kozieradka
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
1  szczypta
Pieprz ziołowy
100  g
Ser kozi (twardy w plastrach)
275  g
Ciasto francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.16 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcze
41.2 g
Wartość energetyczna
638.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
Krok 4
5 min
Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Krok 5
3 min
Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Krok 6
30 min
Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
Krok 7
5 min
Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
Krok 8
5 min
Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
Krok 9
5 min
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając
Krok 10
20 min
Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 1 z 10

Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 2 z 10

Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 4 z 10

Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 5 z 10

Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 6 z 10

Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 7 z 10

Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 8 z 10

Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 9 z 10

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 10 z 10

Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.

Czosnek ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla mnie jest on wręcz niezbędny w kuchni, nadaje wyjątkowy sam i aromat potrawom. Niestety mój mąż nie należy do fanów czosnku, choć co dziwne często dodaję go do różnych dań w niewielkich ilościach i on nie wiedząc o tym składniku chwali smak potrawy. W przypadku zupy czosnkowej nie mogę zastosować tej sztuczki . Tu nie da się nic ukryć :) Wyraźnie czuć zapach czosnku, co ja z kolei uwielbiam.

Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: Testujemy miseczki do zapiekania
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika