Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim
1 godz 38 min
Średni
500
g
Ziemniaki
1
Cebula mała
2
łyżek
Olej rzepakowy
3
łyżek
750
ml
Woda
7
ząbków
1
szczypta
Kozieradka
0.5
łyżeczka
Suszony tymianek
1
szczypta
Pieprz ziołowy
100
g
Ser kozi (twardy w plastrach)
275
g
Ciasto francuskie
.
Wartości odżywcze
Białko
15.16 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcze
41.2 g
Wartość energetyczna
638.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
98 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
Krok 4
5 min
Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Krok 5
3 min
Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Krok 6
30 min
Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
Krok 7
5 min
Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
Krok 8
5 min
Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
Krok 9
5 min
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając
Krok 10
20 min
Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
Czosnek ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla mnie jest on wręcz niezbędny w kuchni, nadaje wyjątkowy sam i aromat potrawom. Niestety mój mąż nie należy do fanów czosnku, choć co dziwne często dodaję go do różnych dań w niewielkich ilościach i on nie wiedząc o tym składniku chwali smak potrawy. W przypadku zupy czosnkowej nie mogę zastosować tej sztuczki . Tu nie da się nic ukryć :) Wyraźnie czuć zapach czosnku, co ja z kolei uwielbiam.
Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: Testujemy miseczki do zapiekania
Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: Testujemy miseczki do zapiekania
Komentarze 0