Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając
Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0