Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

(0)
1 godz 38 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Cebula mała
2  łyżek
Olej rzepakowy
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
750  ml
Woda
7  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kozieradka
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
1  szczypta
Pieprz ziołowy
100  g
Ser kozi (twardy w plastrach)
275  g
Ciasto francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.16 g
Węglowodany
51.8 g
Tłuszcze
41.2 g
Wartość energetyczna
638.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czosnek ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla mnie jest on wręcz niezbędny w kuchni, nadaje wyjątkowy sam i aromat potrawom. Niestety mój mąż nie należy do fanów czosnku, choć co dziwne często dodaję go do różnych dań w niewielkich ilościach i on nie wiedząc o tym składniku chwali smak potrawy. W przypadku zupy czosnkowej nie mogę zastosować tej sztuczki . Tu nie da się nic ukryć :) Wyraźnie czuć zapach czosnku, co ja z kolei uwielbiam.

Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: Testujemy miseczki do zapiekania

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
  • Krok 5

    3 min
    Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
  • Krok 6

    30 min
    Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
  • Krok 8

    5 min
    Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
  • Krok 9

    5 min
    Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając
  • Krok 10

    20 min
    Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 1 z 10

Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 2 z 10

Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 4 z 10

Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 5 z 10

Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 6 z 10

Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 7 z 10

Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 8 z 10

Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 9 z 10

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 10 z 10

Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z cukinii z wędzonym łososiem

    57 min Łatwy
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy
  • Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu