Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim
Dodaj do CookBook

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

(0)
1 godz 38 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Cebula mała
2  łyżek
Olej rzepakowy
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
750  ml
Woda
7  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kozieradka
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
1  szczypta
Pieprz ziołowy
100  g
Ser kozi (twardy w plastrach)
275  g
Ciasto francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.8 g
Wartość energetyczna
638.9 kcal
Tłuszcze
41.2 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czosnek ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla mnie jest on wręcz niezbędny w kuchni, nadaje wyjątkowy sam i aromat potrawom. Niestety mój mąż nie należy do fanów czosnku, choć co dziwne często dodaję go do różnych dań w niewielkich ilościach i on nie wiedząc o tym składniku chwali smak potrawy. W przypadku zupy czosnkowej nie mogę zastosować tej sztuczki . Tu nie da się nic ukryć :) Wyraźnie czuć zapach czosnku, co ja z kolei uwielbiam.

Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: Testujemy miseczki do zapiekania

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
  • Krok 5

    3 min
    Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
  • Krok 6

    30 min
    Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
  • Krok 8

    5 min
    Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
  • Krok 9

    5 min
    Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając
  • Krok 10

    20 min
    Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 1 z 10

Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 2 z 10

Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 4 z 10

Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 5 z 10

Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 6 z 10

Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 7 z 10

Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 8 z 10

Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 9 z 10

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Krok 10 z 10

Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu