
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Głębi aromatu mojej zupie rybnej dodał pieczony łosoś i warzywa – potrzebują niewiele czasu na upieczenie, a uzyskany w ten sposób smak jest naprawdę wyjątkowy.
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej zupy rybnej, która w moim regionie, chociaż znanym z milickich karpi, nie ma zbyt wielu zwolenników. Znajomi nie gotują zup rybnych, a na ich stołach ryba serwowana jest zazwyczaj w pieczonej lub smażonej postaci. Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone będzie im bliższa.
Na Wigilię polecam także:
zupa rybna z karpia
barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
wigilijna zupa z suszu
zupa piernikowa z bakaliami
zupa migdałowa
ślimaczki drożdżowe do barszczu
wigilijne paszteciki do barszczu
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
5 minKrok 3
4 minKrok 4
15 minKrok 5
3 minKrok 6
20 minKrok 7
3 minKrok 8
3 minKrok 9
3 minKrok 10
8 minKrok 11
3 minKrok 12
6 minKrok 13
5 minKrok 14
3 min
Krok 1 z 14
Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.

Krok 2 z 14
Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.

Krok 3 z 14
Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.

Krok 4 z 14
Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Krok 5 z 14
W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.

Krok 6 z 14
Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.

Krok 7 z 14
Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.

Krok 8 z 14
Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.

Krok 9 z 14
Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.

Krok 10 z 14
Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.

Krok 11 z 14
Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).

Krok 12 z 14
Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.

Krok 13 z 14
Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Krok 14 z 14
Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0