Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

(1)
1 godz 24 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  filet
Świeży filet z łososia
2  główek
Czosnek
2  kostek
Bulion warzywny Winiary
5  łyżek
Serek mascarpone
2 
Ziemniaki
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Suszony tymianek
trochę
Świeży szczypiorek
0.5 
Połówka cytryny
5 
Ziarenka czerwonego pieprzu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.04 g
Węglowodany
19.74 g
Tłuszcze
16.47 g
Wartość energetyczna
312.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na święta zupę rybną moja mama gotuje specjalnie dla mnie – wszystkim innym wystarczy barszcz, ale ja uparcie od lat żądam zupy rybnej z karpia z lanym ciastem. Uwielbiam ją. Taka zupa, dzięki długiemu gotowaniu wywaru rybnego na rybich głowach, nabiera szczególnego aromatu. Ale pyszną zupę rybną można przygotować także bez rybnego wywaru, a na samym szlachetnym mięsie, na przykład na łososiu.

Głębi aromatu mojej zupie rybnej dodał pieczony łosoś i warzywa – potrzebują niewiele czasu na upieczenie, a uzyskany w ten sposób smak jest naprawdę wyjątkowy.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej zupy rybnej, która w moim regionie, chociaż znanym z milickich karpi, nie ma zbyt wielu zwolenników. Znajomi nie gotują zup rybnych, a na ich stołach ryba serwowana jest zazwyczaj w pieczonej lub smażonej postaci. Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone będzie im bliższa.

Na Wigilię polecam także:
zupa rybna z karpia
barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
wigilijna zupa z suszu
zupa piernikowa z bakaliami
zupa migdałowa
ślimaczki drożdżowe do barszczu
wigilijne paszteciki do barszczu

Przygotowanie

84 min
  • Krok 1

    3 min
    Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.
  • Krok 3

    4 min
    Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.
  • Krok 4

    15 min
    Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.
  • Krok 6

    20 min
    Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.
  • Krok 8

    3 min
    Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.
  • Krok 9

    3 min
    Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.
  • Krok 10

    8 min
    Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.
  • Krok 11

    3 min
    Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).
  • Krok 12

    6 min
    Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.
  • Krok 13

    5 min
    Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.
  • Krok 14

    3 min
    Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 1 z 14

Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 2 z 14

Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 3 z 14

Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 4 z 14

Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 5 z 14

W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 6 z 14

Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 7 z 14

Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 8 z 14

Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 9 z 14

Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 10 z 14

Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 11 z 14

Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 12 z 14

Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 13 z 14

Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 14 z 14

Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

    Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

    58 min Średni
  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni
  • Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    1 godz Średni
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu