Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa na rosole

0
54min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Rosół
5 
Ziemniaki małe
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
7 
Duże ogórki kiszone
2 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
trochę
Koperek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
3  łyżek
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.88 g
Węglowodany
14.83 g
Tłuszcze
0.64 g
Wartość energetyczna
70.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
14 min
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
20 min
Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 3
15 min
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.
Krok 4
5 min
Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.
Zupa ogórkowa na rosole

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 2 z 4

Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 3 z 4

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 4 z 4

Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.

Kiedy gotujemy rosół zwykle przyrządzamy jego spory garnek. Jeśli zdarzy się tak, że po dwóch dniach mamy ochotę na małą odmianę, a w garnku ciągle nie widać dna, na rosole przyrządzimy doskonałą zupę ogórkową. Przepis na zupę ogórkową to propozycja szybka i prosta: wystarczy, że do bulionu dodamy ogórki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę, i zupa ogórkowa gotowa!

Nie ma dobrej ogórkowej bez koperku! A jak jeszcze można wykorzystać koperek w zupie? Zobacz przepisy:
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika