Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa na rosole

(1)
54min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Rosół
5 
Ziemniaki (małe)
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
7 
Duże ogórki kiszone
2 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
trochę
Koperek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
3  łyżek
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.79 g
Węglowodany
19.11 g
Tłuszcze
0.65 g
Wartość energetyczna
87.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy gotujemy rosół, zwykle przyrządzamy jego duży garnek. Może zdarzyć się tak, że po dwóch dniach nadal nie widać w nim dna, a my potrzebujemy małej kulinarnej odmiany. Wtedy wspaniałym pomysłem jest zrobienie dania, jakim jest zupa ogórkowa na rosole. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a zupa zachwyci całą rodzinę. Chcesz poznać przepis i ciekawostki z nim związane? Zapraszamy do lektury!

Zupa ogórkowa z rosołu - skarbnica witamin i smaków
Ważne jest, aby ogórki, z jakich korzystamy, były koniecznie kiszone, a nie kwaszone. Wtedy będą doskonałym źródłem witamin C, A, K oraz kwasu foliowego. Są również pełne fosforu, manganu i potasu, które grają ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Czy zupa ogórkowa może pomóc w dolegliwościach zdrowotnych? Okazuje się, że tak! Jest polecana w nadkwaśności, na którą zbawiennie działa sok z ogórków. Nie można też zapomnieć o tym, że jako kiszonka, ogórki przyczyniają się do obudowy korzystnej flory bakteryjnej zasiedlającej nasz organizm. Korzyści zdrowotne z tego dania są niezmierzone. Jeśli interesują Cię pomysły na obiady pełne witamin, koniecznie musisz ją wypróbować.

Ogórkowa na rosole – przepis
Przygotowanie pysznej zupy, jaką jest ogórkowa na rosole, rozpoczynamy od pozbycia się skórki z ziemniaków i pokrojenia bulw w kostkę. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy przez chwilę. Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce. Dorzucamy je do zupy i gotujemy do miękkości. Kiedy nastąpi ten moment, dorzucamy starte ogórki. Nie można zapomnieć o przyprawach- liście laurowe i ziele angielskie to podstawa każdej ogórkowej. Całość należy zagotować. Końcowym elementem jest pyszny koperek, który ma bogactwo witamin. Ewentualnie możemy zabielić zupę śmietanką. Doprawiając pieprzem i solą do smaku, uważajmy, aby nie przesolić- ogórki i rosół są same w sobie dość słone.
Pyszne danie, jakim jest zupa ogórkowa z rosołu, to wspaniałe rozwiązanie zero waste. Czasami ugotujemy za dużo bulionu i nie mamy siły go przejeść, dlatego zrobienie z niego innego dania to doskonały sposób na ograniczenie marnowania jedzenia. Dużo witamin i przepyszny smak to kolejne zalety tej potrawy. Miłego gotowania!

Nie ma dobrej ogórkowej bez koperku! A jak jeszcze można wykorzystać koperek w zupie? Zobacz przepisy:
Zupa koperkowa z jajkiem
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zupa krem z kopru z prażonymi płatkami jaglanymi
Zupa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa koperkowa z makaronem i klopsikami
Zupa koperkowa z łososiem
Rosół rybny z koperkiem

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    14 min
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 2

    20 min
    Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 3

    15 min
    Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.
  • Krok 4

    5 min
    Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.
Zupa ogórkowa na rosole

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 2 z 4

Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 3 z 4

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.

Zupa ogórkowa na rosole

Krok 4 z 4

Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
S Sylwia

Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi obłędna. ja dodaję jeszcze wodę z ogórków bo kocham kwaśną.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

    Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

    51 min Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni
  • Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    48 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu