Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy gotujemy rosół, zwykle przyrządzamy jego duży garnek. Może zdarzyć się tak, że po dwóch dniach nadal nie widać w nim dna, a my potrzebujemy małej kulinarnej odmiany. Wtedy wspaniałym pomysłem jest zrobienie dania, jakim jest zupa ogórkowa na rosole. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a zupa zachwyci całą rodzinę. Chcesz poznać przepis i ciekawostki z nim związane? Zapraszamy do lektury!
Zupa ogórkowa z rosołu - skarbnica witamin i smaków
Ważne jest, aby ogórki, z jakich korzystamy, były koniecznie kiszone, a nie kwaszone. Wtedy będą doskonałym źródłem witamin C, A, K oraz kwasu foliowego. Są również pełne fosforu, manganu i potasu, które grają ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Czy zupa ogórkowa może pomóc w dolegliwościach zdrowotnych? Okazuje się, że tak! Jest polecana w nadkwaśności, na którą zbawiennie działa sok z ogórków. Nie można też zapomnieć o tym, że jako kiszonka, ogórki przyczyniają się do obudowy korzystnej flory bakteryjnej zasiedlającej nasz organizm. Korzyści zdrowotne z tego dania są niezmierzone. Jeśli interesują Cię pomysły na obiady pełne witamin, koniecznie musisz ją wypróbować.
Ogórkowa na rosole – przepis
Przygotowanie pysznej zupy, jaką jest ogórkowa na rosole, rozpoczynamy od pozbycia się skórki z ziemniaków i pokrojenia bulw w kostkę. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy przez chwilę. Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce. Dorzucamy je do zupy i gotujemy do miękkości. Kiedy nastąpi ten moment, dorzucamy starte ogórki. Nie można zapomnieć o przyprawach- liście laurowe i ziele angielskie to podstawa każdej ogórkowej. Całość należy zagotować. Końcowym elementem jest pyszny koperek, który ma bogactwo witamin. Ewentualnie możemy zabielić zupę śmietanką. Doprawiając pieprzem i solą do smaku, uważajmy, aby nie przesolić- ogórki i rosół są same w sobie dość słone.
Pyszne danie, jakim jest zupa ogórkowa z rosołu, to wspaniałe rozwiązanie zero waste. Czasami ugotujemy za dużo bulionu i nie mamy siły go przejeść, dlatego zrobienie z niego innego dania to doskonały sposób na ograniczenie marnowania jedzenia. Dużo witamin i przepyszny smak to kolejne zalety tej potrawy. Miłego gotowania!
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
20 min
Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 3
15 min
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.
Krok 4
5 min
Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.
Krok 1
z
4
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rosołu i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
z
4
Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 3
z
4
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, do gotującej się zupy dodać ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Zagotować.
Krok 4
z
4
Koperek posiekać. Prawie gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Ostrożnie z solą – zarówno rosół, jak i ogórki będą już dosyć słone. Na koniec do zupy ogórkowej dodać posiekany koperek i ewentualnie zabielić śmietaną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
S
Sylwia
Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi obłędna. ja dodaję jeszcze wodę z ogórków bo kocham kwaśną.
Winiary
Expert
Sylwio, dobry pomysł! Woda z ogórków świetnie podkręca smak zupy. W sam raz dla tych, którzy lubią wyraziste dania.
Komentarze 1