Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

(0)
2 godz 8 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
2 ćwiartki tylne z kury
1.7  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
4 
Ziarno ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  szklanka
Włoszczyzna pokrojona w kostkę (świeża lub mrożona)
2  ząbków
Czosnek
8 
Ogórki kiszone (300 g)
1  łyżka
Masło klarowane
1  opakowanie
Pęczak jęczmienny
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
0.33  szklanka
Płynna śmietana do zup
trochę
Świeży koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.3 g
Węglowodany
42.36 g
Tłuszcze
19.94 g
Wartość energetyczna
436.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejna klasyka wśród polskich zup, czyli ogórkowa. Na blogu znajdziecie przepis na ogórkową z czosnkiem lub z ogórków małosolnych. Jest też wersja ogórkowej z ryżem, ale brakowało nam przepisu na ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku. Dla mnie to zupełna nowość, bo nigdy nie gotowałam jej w ten sposób. Pomysł podsunęła jedna z naszych czytelniczek. Jak się okazało, to smak z dzieciństwa wielu osób! Z ogromną ciekawością zabrałam się za jej gotowanie. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziemniakami, ale postanowiłam ziemniaki zastąpić pęczakiem jęczmiennym. Zupa wyszła bardzo smaczna, choć mój mąż zapytał się mnie gdzie zniknęły ziemniaki :)

Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.

(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)

Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :
Ogórki kiszone
Zupę ogórkową z czosnkiem
Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem
Swojską zupę ogórkową
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych

Przygotowanie

128 min
  • Krok 1

    5 min
    Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.
  • Krok 2

    60 min
    Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.
  • Krok 3

    10 min
    Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.
  • Krok 6

    10 min
    Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.
  • Krok 8

    5 min
    Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.
  • Krok 9

    20 min
    W osobnym garnku gotujemy kaszę .
  • Krok 10

    3 min
    Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 1 z 10

Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 2 z 10

Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 3 z 10

Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 4 z 10

W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 5 z 10

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 6 z 10

Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 7 z 10

Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 8 z 10

Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 9 z 10

W osobnym garnku gotujemy kaszę .

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu