Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

(0)
2 godz 8 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
2 ćwiartki tylne z kury
1.7  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
4 
Ziarno ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  szklanka
Włoszczyzna pokrojona w kostkę (świeża lub mrożona)
2  ząbków
Czosnek
8 
Ogórki kiszone (300 g)
1  łyżka
Masło klarowane
1  opakowanie
Pęczak jęczmienny
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
0.33  szklanka
Płynna śmietana do zup
trochę
Świeży koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.3 g
Węglowodany
42.36 g
Tłuszcze
19.94 g
Wartość energetyczna
436.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejna klasyka wśród polskich zup, czyli ogórkowa. Na blogu znajdziecie przepis na ogórkową z czosnkiem lub z ogórków małosolnych. Jest też wersja ogórkowej z ryżem, ale brakowało nam przepisu na ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku. Dla mnie to zupełna nowość, bo nigdy nie gotowałam jej w ten sposób. Pomysł podsunęła jedna z naszych czytelniczek. Jak się okazało, to smak z dzieciństwa wielu osób! Z ogromną ciekawością zabrałam się za jej gotowanie. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziemniakami, ale postanowiłam ziemniaki zastąpić pęczakiem jęczmiennym. Zupa wyszła bardzo smaczna, choć mój mąż zapytał się mnie gdzie zniknęły ziemniaki :)

Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.

(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)

Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :
Ogórki kiszone
Zupę ogórkową z czosnkiem
Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem
Swojską zupę ogórkową
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych

Przygotowanie

128 min
  • Krok 1

    5 min
    Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.
  • Krok 2

    60 min
    Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.
  • Krok 3

    10 min
    Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.
  • Krok 6

    10 min
    Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.
  • Krok 8

    5 min
    Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.
  • Krok 9

    20 min
    W osobnym garnku gotujemy kaszę .
  • Krok 10

    3 min
    Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 1 z 10

Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 2 z 10

Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 3 z 10

Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 4 z 10

W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 5 z 10

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 6 z 10

Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 7 z 10

Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 8 z 10

Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 9 z 10

W osobnym garnku gotujemy kaszę .

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu