Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Ogórek gruntowy
4  łyżek
Sól
4  porcji
Koper
4  kawałków
Chrzan (liście lub korzeń)
12  ząbków
Czosnek (3 ząbki na słoik)
12 
Liście czarnej porzeczki opcjonalnie (3 szt. na słoik )
2  l
Gorąca , przegotowana woda
2  łyżeczek
Gorczyca (1/2 łyżeczki gorczycy na słoik)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
18.65 g
Tłuszcze
1.47 g
Wartość energetyczna
90.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Słoiki myjemy i wsypujemy po około 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2
5 min
Ogórki dokładnie myjemy i układamy do słoików.
Krok 3
5 min
Do każdego słoika dodajemy po kawałeczku chrzanu i kopru. Dorzucamy ząbki czosnku (po 3 sztuki na słoik). Można też dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale nie jest to konieczne.
Krok 4
5 min
Sól wsypujemy do gorącej wody. Woda powinna być przegotowana. Najlepiej przelać ją od razu z czajnika do miarki – 500 ml i dodać łyżkę soli, aby równomiernie rozpuściła się w wodzie. Jeśli dodamy sól bezpośrednio do słoików to ogórki ułożone na górze będą bardziej słone od pozostałych. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na ściereczce na kilka dni do ukiszenia. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.
Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Krok 1 z 4

Słoiki myjemy i wsypujemy po około 1/2 łyżeczki gorczycy.

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Krok 2 z 4

Ogórki dokładnie myjemy i układamy do słoików.

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Krok 3 z 4

Do każdego słoika dodajemy po kawałeczku chrzanu i kopru. Dorzucamy ząbki czosnku (po 3 sztuki na słoik). Można też dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale nie jest to konieczne.

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Krok 4 z 4

Sól wsypujemy do gorącej wody. Woda powinna być przegotowana. Najlepiej przelać ją od razu z czajnika do miarki – 500 ml i dodać łyżkę soli, aby równomiernie rozpuściła się w wodzie. Jeśli dodamy sól bezpośrednio do słoików to ogórki ułożone na górze będą bardziej słone od pozostałych. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na ściereczce na kilka dni do ukiszenia. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.

Ogórki kiszone to jeden z najważniejszych składników zupy ogórkowej, więc na naszym blogu nie może zabraknąć przepisu na nie. Robi się je praktycznie identycznie jak małosolniaki, które zresztą uwielbiamy. Różnica polega na tym, że ogórków małosolnych nie zamykamy szczelnie w słoiczkach i gotowe są już zazwyczaj następnego dnia. Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, więc przygotwuje się je bardzo szybko.

Do słoiczków można dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale jeśli nie macie możliwości zdobycia tego składnika, to można go pominąć i ogórki też będą świetnie smakować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika