Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z czosnkiem to chyba jedna z najczęściej przygotowywanych zup poza pomidorową i rosołem w moim domu. Ugotowana na bazie domowych ogórków kiszonych, z odrobiną czosnku smakuje rewelacyjnie. Dlatego na koniec lata zazwyczaj staram się przygotować zapas ogórków do zup, sałatek i innych pyszności.
Zawsze zastanawiam się jak to jest, że mój mąż tak bardzo nie lubi czosnku, a w pewnych potrawach nie potrafi go wychwycić swoimi kubkami smakowymi. Może to połączenie kwaśnych ogórków z czosnkiem uśpiło jego czujność :)
Kiedy tylko temperatura spada i zaczyna się jesienna pogoda, odstawiam do następnego lata przepisy na chłodniki i zaczynam gotować zupy typu ogórkowa, pomidorowa a później sycące i rozgrzewające zupy gulaszowe. Robiłyśmy już z Agatką zupę ogórkową z małosolniaków i ogórkową z wędzonym łososiem, ale nie ma to jak klasyka i tradycja. Zawsze do nich wracamy i zawsze smakują tak samo.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
15 min
Bulion zagotowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcemy dodać do zupy włoszczyznę, marchewkę i kawałek selera ścieramy na tarce, por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy do bulionu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi.
Krok 2
3 min
Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do gotującej się zupy.
Krok 3
5 min
Ogórki ucieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie.
Krok 4
5 min
Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Krok 5
5 min
Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i mieszamy ze śmietaną. Dopiero tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
Krok 6
3 min
Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Krok 1
z
6
Bulion zagotowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcemy dodać do zupy włoszczyznę, marchewkę i kawałek selera ścieramy na tarce, por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy do bulionu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi.
Krok 2
z
6
Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do gotującej się zupy.
Krok 3
z
6
Ogórki ucieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie.
Krok 4
z
6
Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Krok 5
z
6
Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i mieszamy ze śmietaną. Dopiero tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
Krok 6
z
6
Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0