Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa to dla mnie esencja wiosny na talerzu. Jest orzeźwiająca, ma wyrazisty, kwaskowy smak, a co najważniejsze jest całkiem prosta w wykonaniu. Przygotowałem ją ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego i zabieliłem śmietaną.
Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo, jednak tym razem proponuję zastąpić je plasterkami wędzonego łososia i gałązkami świeżego koperku. To naprawdę pyszne połączenie, zapewniające klasycznej zupie szczawiowej nowe oblicze.
Łosoś to świetny dodatek do wielu dań, sprawdź więc też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:
Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.
Krok 2
1 min
Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.
Krok 3
4 min
Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.
Krok 4
1 min
Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.
Krok 5
4 min
Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
4 min
Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
Krok 7
1 min
Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Krok 1
z
7
Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.
Krok 2
z
7
Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.
Krok 3
z
7
Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.
Krok 4
z
7
Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.
Krok 5
z
7
Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
z
7
Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
Krok 7
z
7
Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0