Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z łososiem

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Świeży szczaw
500  g
Żeberka wieprzowe
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.25 
Duży korzeń selera
1  kawałek
Por
1  ząbek
1  łyżka
Masło
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Ziarenka pieprzu
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
5  gałązek
Koper
100  g
Łosoś wędzony w plastrach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.46 g
Węglowodany
14.42 g
Tłuszcze
8.39 g
Wartość energetyczna
225.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
20 min
Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.
Krok 2
1 min
Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.
Krok 3
4 min
Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.
Krok 4
1 min
Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.
Krok 5
4 min
Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
4 min
Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
Krok 7
1 min
Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 1 z 7

Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 2 z 7

Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 3 z 7

Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 4 z 7

Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 5 z 7

Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 5 z 7

Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.

Zupa szczawiowa z łososiem

Krok 7 z 7

Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Zupa szczawiowa to dla mnie esencja wiosny na talerzu. Jest orzeźwiająca, ma wyrazisty, kwaskowy smak, a co najważniejsze jest całkiem prosta w wykonaniu. Przygotowałem ją ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego i zabieliłem śmietaną.

Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo, jednak tym razem proponuję zastąpić je plasterkami wędzonego łososia i gałązkami świeżego koperku. To naprawdę pyszne połączenie, zapewniające klasycznej zupie szczawiowej nowe oblicze.


Łosoś to świetny dodatek do wielu dań, sprawdź więc też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:

Przy okazji przeczytajcie też jak wybrać świeżą rybę i jak ją przechowywać, żeby była długo świeża

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika