Zupa szczawiowa z łososiem
35min
Łatwy
250
g
Świeży szczaw
500
g
Żeberka wieprzowe
1
Marchewka
2
Pietruszka
0.25
Duży korzeń selera
1
kawałek
Por
1
ząbek
1
łyżka
Masło
3
łyżek
Śmietana 18%
2
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
3
Ziarenka pieprzu
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
5
gałązek
Koper
100
g
Łosoś wędzony w plastrach
.
Wartości odżywcze
Białko
23.46 g
Węglowodany
14.42 g
Tłuszcze
8.39 g
Wartość energetyczna
225.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
20 min
Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.
Krok 2
1 min
Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.
Krok 3
4 min
Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.
Krok 4
1 min
Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.
Krok 5
4 min
Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
4 min
Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
Krok 7
1 min
Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Zupa szczawiowa to dla mnie esencja wiosny na talerzu. Jest orzeźwiająca, ma wyrazisty, kwaskowy smak, a co najważniejsze jest całkiem prosta w wykonaniu. Przygotowałem ją ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego i zabieliłem śmietaną.
Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo, jednak tym razem proponuję zastąpić je plasterkami wędzonego łososia i gałązkami świeżego koperku. To naprawdę pyszne połączenie, zapewniające klasycznej zupie szczawiowej nowe oblicze.
Łosoś to świetny dodatek do wielu dań, sprawdź więc też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:
- Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
- Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
- Aksamitny chowder z łososia
- Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem
- Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
- Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
- Noworoczna zupa krem z awokado z łososiem
- Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone
- Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
- Krem z cukinii z wędzonym łososiem
- Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem
Przy okazji przeczytajcie też jak wybrać świeżą rybę i jak ją przechowywać, żeby była długo świeża
Komentarze 0