Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

(1)
1 godz 24 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  filet
Świeży filet z łososia
2  główek
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
5  łyżek
Serek mascarpone
2 
Ziemniaki
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Suszony tymianek
trochę
Świeży szczypiorek
0.5 
Połówka cytryny
5 
Ziarenka czerwonego pieprzu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.28 g
Węglowodany
12.76 g
Tłuszcze
15.2 g
Wartość energetyczna
265.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
3 min
Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.
Krok 3
4 min
Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.
Krok 4
15 min
Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Krok 5
3 min
W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.
Krok 6
20 min
Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.
Krok 7
3 min
Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.
Krok 8
3 min
Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.
Krok 9
3 min
Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.
Krok 10
8 min
Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.
Krok 11
3 min
Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).
Krok 12
6 min
Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.
Krok 13
5 min
Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.
Krok 14
3 min
Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 1 z 14

Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 2 z 14

Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 3 z 14

Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 4 z 14

Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 5 z 14

W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 6 z 14

Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 7 z 14

Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 8 z 14

Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 9 z 14

Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 10 z 14

Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 11 z 14

Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 12 z 14

Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 13 z 14

Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Krok 14 z 14

Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.

Na święta zupę rybną moja mama gotuje specjalnie dla mnie – wszystkim innym wystarczy barszcz, ale ja uparcie od lat żądam zupy rybnej z karpia z lanym ciastem. Uwielbiam ją. Taka zupa, dzięki długiemu gotowaniu wywaru rybnego na rybich głowach, nabiera szczególnego aromatu. Ale pyszną zupę rybną można przygotować także bez rybnego wywaru, a na samym szlachetnym mięsie, na przykład na łososiu.

Głębi aromatu mojej zupie rybnej dodał pieczony łosoś i warzywa – potrzebują niewiele czasu na upieczenie, a uzyskany w ten sposób smak jest naprawdę wyjątkowy.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej zupy rybnej, która w moim regionie, chociaż znanym z milickich karpi, nie ma zbyt wielu zwolenników. Znajomi nie gotują zup rybnych, a na ich stołach ryba serwowana jest zazwyczaj w pieczonej lub smażonej postaci. Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone będzie im bliższa.

Na Wigilię polecam także:
zupa rybna z karpia
barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
wigilijna zupa z suszu
zupa piernikowa z bakaliami
zupa migdałowa
ślimaczki drożdżowe do barszczu
wigilijne paszteciki do barszczu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 02/26/2021 - 15:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha