Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

0
57min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Młody pory (biała i jasnozielona część)
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło sklarowane
0.5  kg
Bataty
3  łyżek
0.7  l
Woda
200  g
Łosoś wędzony
2 
Młody pory (biała i jasnozielona część)
3  łyżek
Masło sklarowane
1 
Cebula młoda
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Suszona papryczka chili
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżeczka
Suszone pomidory
1  łyżeczka
Papryczki chili w płatkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.25 g
Węglowodany
41.82 g
Tłuszcze
17.79 g
Wartość energetyczna
382.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1 - Por karmelizowany
5 min
Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.
Krok 2
5 min
Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.
Krok 3
6 min
Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Krem z batatów
6 min
Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.
Krok 5
5 min
W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).
Krok 6
5 min
Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.
Krok 7
15 min
Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.
Krok 8
2 min
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.
Krok 9
5 min
Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.
Krok 10
3 min
Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 1 - Por karmelizowany z 10

Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 2 z 10

Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 3 z 10

Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 4 - Krem z batatów z 10

Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 5 z 10

W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 6 z 10

Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 7 z 10

Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 8 z 10

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 9 z 10

Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 10 z 10

Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.

Dziś na obiad zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem. Bataty w mojej kuchni pojawiają się dość rzadko, choć bardzo je lubię, a dostępne w sprzedaży są cały rok. Dlatego kiedy jeden z naszych czytelników zapytał o przepis na krem z batatów, ucieszyłam się, że jest motywacja do jego przygotowania.

Batat, inaczej (i bardziej groźnie) wilec ziemniaczany, to taki duży słodki ziemniak, pod którego skórką kryje się pomarańczowa, a może raczej czerwona smakowitość. Nie każdy lubi jego słodki smak, ale można go świetnie wyważyć przyprawami i ziołami lub dodatkami, takimi jak łosoś i karmelizowany por. Jeśli przygotujemy zupę na ostro, słodycz batatów będzie świetnie się z nią uzupełniać.

Krem z batatów z łososiem i karmelizowanym porem ma świetny kolor. Wygląda pozytywnie i apetycznie, można go „jeść oczami”. W przeciwieństwie do zielonych zup, które najczęściej budzą u dzieci podejrzenia, do tej zupy nikt nie podchodzi ostrożnie – no może trochę podejrzeń wzbudzał karmelizowany por. Jednak dla dzieci warto przygotować ją w łagodniejszej wersji, bez papryczki chili.

Jeśli szukacie inspiracji, jak wykorzystać bataty w swojej kuchni, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:
kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika