Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Różnie to bywa z noworocznym śniadaniem w moim domu. Kiedy część domowników śpi, druga część jest głodna i szybko organizuje sobie coś do jedzenia. Ale obiad jemy już w komplecie, bo w Nowy Rok to właśnie obiad (i noworoczny koncert, który tradycyjnie od lat oglądamy porozkładani przed telewizorem jak mopsy) gromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu.
Noworoczna zupa krem z awokado z łososiem doskonale wpisuje się w świąteczny charakter pierwszego dnia nowego roku, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jedynym jej sekretem jest dojrzałe awokado.
Noworoczna zupa krem z awokado i z łososiem może być przygotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym, ja wybrałam warzywny. Łososia pozwijałam w plasterki, ale można też go posiekać. Wszystko zależy od naszej noworocznej inwencji. Do zupy kremu z awokado świetnie będą też pasować zwykłe grzanki lub chipsy warzywne z piekarnika.
Awokado kroję na pół, oddzielam miąższ od skórki, skrapiam sokiem limonki.
Krok 3
2 min
Miąższ przekładam do rondelka, dolewam 0,5 l wywaru, miksuję na gładki krem. W razie gdyby zupa była zbyt gęsta, dolewam jeszcze trochę wywaru i znowu miksuję.
Krok 4
1 min
Dodaję łyżkę gęstej śmietany, ponownie miksuję, doprawiam do smaku solą morską i pieprzem.
Krok 5
2 min
Ostrożnie oddzielam od siebie plastry łososia, posypuję je świeżo posiekanym koperkiem, zwijam.
Krok 6
1 min
Zupę krem z awokado skrapiam oliwą, podaję w miseczkach z plasterkami łososia.
Krok 1
z
6
Wywar zagotowuję.
Krok 2
z
6
Awokado kroję na pół, oddzielam miąższ od skórki, skrapiam sokiem limonki.
Krok 3
z
6
Miąższ przekładam do rondelka, dolewam 0,5 l wywaru, miksuję na gładki krem. W razie gdyby zupa była zbyt gęsta, dolewam jeszcze trochę wywaru i znowu miksuję.
Krok 4
z
6
Dodaję łyżkę gęstej śmietany, ponownie miksuję, doprawiam do smaku solą morską i pieprzem.
Krok 5
z
6
Ostrożnie oddzielam od siebie plastry łososia, posypuję je świeżo posiekanym koperkiem, zwijam.
Krok 6
z
6
Zupę krem z awokado skrapiam oliwą, podaję w miseczkach z plasterkami łososia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0