Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_DSC_0830.jpg ZWZ WINIARY

Jak kupić świeżą rybę?

Nadchodzą święta a wraz z nimi czas kiedy wielu z nas stanie przed dylematem – jak kupić świeżą rybę? Mam to szczęście, że urodziłam się i mieszkam w takim rejonie Polski, gdzie nie ma problemu z zakupem świeżych ryb słodkowodnych i morskich. Targowiska rybne na Pomorzu kuszą ogromnym wyborem ryb i owoców morza. Najlepiej kupować ryby bezpośrednio w stawach hodowlanych lub z kutra rybackiego, o ile mamy taką możliwość. Kupując rybę w sklepie lepiej wybrać świeżą zamiast mrożonej lub przetworzonej, bo wówczas jesteśmy w stanie lepiej ocenić jej zapach, elastyczność, a co za tym idzie świeżość i przydatność do spożycia.

Kupując świeżą rybę powinniśmy zwrócić uwagę na:

1. Zapach

Bardzo ważny jest zapach ryby. Powinien być delikatny. Ostry i intensywny zapach jest oznaką, że ryba nie jest świeża. Ryby morskie mają charakterystyczny zapach wody morskiej, ale jest on łagodny a nie drażniący.

DSC_0845.jpg ZWZ WINIARY

2. Skrzela

Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe  (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń. Uszkodzone lub rozpadające się skrzela o brązowym zabarwieniu świadczą o tym, że ryba nie jest świeża.

3. Oczy

Oczy ryby powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba z pewnością nie jest już świeża.

4. Mięso

Mięso świeżej ryby jest sprężyste i elastyczne. Możemy to sprawdzić w prosty sposób – naciskając palcem rybę. Jeśli ryba jest świeża, to wgłębienie, które powstało przez nacisk, wróci do poprzedniego kształtu. Jeśli tak się nie stanie to znak, że ryba leży już w sklepie od dłuższego czasu.

5. Płetwy

Bardzo szybko możemy też ocenić świeżość ryby poprzez jej płetwy. Powinny mieć naturalny kształt bez ubytków czy wystrzępień.

Przestrzegając tych kilku zasad i wytycznych z pewnością uda się Wam kupić świeżą rybę na święta. A świeże ryby są bardzo zdrowe i warto jadać je jak najczęściej pod różną postacią!

pstrąg.jpg ZWZ WINIARY

Polecam przepisy na pyszne zupy rybne:

Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna przepis wigilijny

Zupa rybna z łososiem i kaparami

Polecane artykuły

Jak przechowywać ryby?
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Jak długo moczyć śledzie?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu