Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Powinien być mocno esencjonalny.
Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.
Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.
Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.
Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.
Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 1