Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna przepis wigilijny

(0)
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Oczyszczona głowa karpia, ogony
1.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Duża pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
1  łodyga
Seler
1  gałązka
Świeży lubczyk (z doniczki lub mrożonego)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
trochę
Gałka muszkatołowa
1 
Duża cebula
1  szczypta
Sól morska
2 
Jajka
2  czubatych łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżeczka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.27 g
Węglowodany
16.14 g
Tłuszcze
8.5 g
Wartość energetyczna
199.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
3 min
Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Powinien być mocno esencjonalny.
Krok 2
30 min
Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.
Krok 4
5 min
Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.
Krok 5
8 min
Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
Krok 6
10 min
Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.
Krok 7
5 min
Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.
Krok 8
3 min
Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.
Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 1 z 8

Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Powinien być mocno esencjonalny.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 2 z 8

Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 4 z 8

Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 5 z 8

Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 6 z 8

Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 7 z 8

Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 8 z 8

Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.

Wigilię co roku spędzamy u rodziców. Odkąd pamiętam, na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu, poza barszczem, od zawsze pojawia się moja ulubiona zupa rybna. Przepis jest prosty i wykorzystuje te części karpia, które zazwyczaj się wyrzuca. A można przecież na nich przygotować esencjonalny bulion rybny, który jest świetną bazą do wigilijnej zupy rybnej. Zupa rybna jest naprawdę przepyszna, zwłaszcza w Wigilię smakuje wyjątkowo i choć nie wszyscy darzą ją taką miłością, jak ja, naprawdę warta jest przygotowania. Jeśli tylko kupujecie na Wigilię karpia, spróbujcie choć raz ugotować zupę rybną.

Na pewno, nie tylko na zupę rybną ale i na każdą wigilijną potrawę, warto wybrać karpia z dobrej hodowli. Na Dolnym Śląsku najbardziej znane i cenione są karpie milickie, hodowane w stawach Doliny Baryczy od XII wieku. Dobrze karmione (i mam nadzieję, że też dobrze traktowane) mają naprawdę smaczne mięso, pozbawione mułowatego zapachu. Aby karp był smaczny, zanim trafi na nasze stoły, powinien przejść na dietę odmulającą. Taka dieta wiąże się zapewne z wyższymi kosztami utrzymania ryb, a poza tym karpie na diecie trochę tracą na wadze.

Mniej smacznego karpia, czy więcej mułowatego? Dla niektórych producentów wybór jest jasny. Szczęśliwie my też mamy wybór i jeżeli będziemy bardzo dociekliwi, dowiemy się, skąd pochodzi ryba i czego możemy się po niej spodziewać.

Wesołych Świąt!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha