Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa rybna przepis wigilijny

Zupa rybna przepis wigilijny

(4)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Oczyszczona głowa karpia, ogony
1.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Duża pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
1  łodyga
Seler
1  gałązka
Świeży lubczyk (z doniczki lub mrożonego)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
trochę
Gałka muszkatołowa
1 
Duża cebula
1  szczypta
Sól morska
2 
Jajka
2  czubatych łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżeczka
Sok z cytryny
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.82 g
Węglowodany
16.21 g
Tłuszcze
8.79 g
Wartość energetyczna
211.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilię co roku spędzamy u rodziców. Odkąd pamiętam, na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu, poza barszczem, od zawsze pojawia się moja ulubiona zupa rybna. Przepis jest prosty i wykorzystuje te części karpia, które zazwyczaj się wyrzuca. A można przecież na nich przygotować esencjonalny bulion rybny, który jest świetną bazą do wigilijnej zupy rybnej. Zupa rybna jest naprawdę przepyszna, zwłaszcza w Wigilię smakuje wyjątkowo i choć nie wszyscy darzą ją taką miłością, jak ja, naprawdę warta jest przygotowania. Jeśli tylko kupujecie na Wigilię karpia, spróbujcie choć raz ugotować zupę rybną.

Na pewno, nie tylko na zupę rybną ale i na każdą wigilijną potrawę, warto wybrać karpia z dobrej hodowli. Na Dolnym Śląsku najbardziej znane i cenione są karpie milickie, hodowane w stawach Doliny Baryczy od XII wieku. Dobrze karmione (i mam nadzieję, że też dobrze traktowane) mają naprawdę smaczne mięso, pozbawione mułowatego zapachu. Aby karp był smaczny, zanim trafi na nasze stoły, powinien przejść na dietę odmulającą. Taka dieta wiąże się zapewne z wyższymi kosztami utrzymania ryb, a poza tym karpie na diecie trochę tracą na wadze.

Mniej smacznego karpia, czy więcej mułowatego? Dla niektórych producentów wybór jest jasny. Szczęśliwie my też mamy wybór i jeżeli będziemy bardzo dociekliwi, dowiemy się, skąd pochodzi ryba i czego możemy się po niej spodziewać.

Wesołych Świąt!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    3 min
    Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Dodajemy 3 łyżki bulionu warzywnego w słoiku WINIARY. Dzięki temu bulion powinien być mocno esencjonalny.
  • Krok 2

    30 min
    Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).
  • Krok 3

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.
  • Krok 4

    5 min
    Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.
  • Krok 5

    8 min
    Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
  • Krok 6

    10 min
    Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.
Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 1 z 8

Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Dodajemy 3 łyżki bulionu warzywnego w słoiku WINIARY. Dzięki temu bulion powinien być mocno esencjonalny.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 2 z 8

Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 4 z 8

Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 5 z 8

Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 6 z 8

Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 7 z 8

Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.

Zupa rybna przepis wigilijny

Krok 8 z 8

Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jacek Smolka

skad wziac natke pietruszki na poczatku zimy? moze z pod sniegu? milych Swiat JACEK

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu