Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa rybna
Dodaj do CookBook

Zupa rybna

(4)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Oczyszczona głowa karpia, ogony
1.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Duża pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
1  łodyga
Seler
1  gałązka
Świeży lubczyk (z doniczki lub mrożonego)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
trochę
Gałka muszkatołowa
1 
Duża cebula
1  szczypta
Sól morska
2 
Jajka
2  czubatych łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżeczka
Sok z cytryny
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.2 g
Wartość energetyczna
211.2 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
15.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilię co roku spędzamy u rodziców. Odkąd pamiętam, na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu, poza barszczem, od zawsze pojawia się moja ulubiona zupa rybna. Przepis jest prosty i wykorzystuje te części karpia, które zazwyczaj się wyrzuca. A można przecież na nich przygotować esencjonalny bulion rybny, który jest świetną bazą do wigilijnej zupy rybnej. Zupa rybna jest naprawdę przepyszna, zwłaszcza w Wigilię smakuje wyjątkowo i choć nie wszyscy darzą ją taką miłością, jak ja, naprawdę warta jest przygotowania. Jeśli tylko kupujecie na Wigilię karpia, spróbujcie choć raz ugotować zupę rybną.

Na pewno, nie tylko na zupę rybną ale i na każdą wigilijną potrawę, warto wybrać karpia z dobrej hodowli. Na Dolnym Śląsku najbardziej znane i cenione są karpie milickie, hodowane w stawach Doliny Baryczy od XII wieku. Dobrze karmione (i mam nadzieję, że też dobrze traktowane) mają naprawdę smaczne mięso, pozbawione mułowatego zapachu. Aby karp był smaczny, zanim trafi na nasze stoły, powinien przejść na dietę odmulającą. Taka dieta wiąże się zapewne z wyższymi kosztami utrzymania ryb, a poza tym karpie na diecie trochę tracą na wadze.

Mniej smacznego karpia, czy więcej mułowatego? Dla niektórych producentów wybór jest jasny. Szczęśliwie my też mamy wybór i jeżeli będziemy bardzo dociekliwi, dowiemy się, skąd pochodzi ryba i czego możemy się po niej spodziewać.

Wesołych Świąt!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    3 min
    Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Dodajemy 3 łyżki bulionu warzywnego w słoiku WINIARY. Dzięki temu bulion powinien być mocno esencjonalny.
  • Krok 2

    30 min
    Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).
  • Krok 3

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.
  • Krok 4

    5 min
    Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.
  • Krok 5

    8 min
    Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
  • Krok 6

    10 min
    Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.
Zupa rybna

Krok 1 z 8

Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Dodajemy 3 łyżki bulionu warzywnego w słoiku WINIARY. Dzięki temu bulion powinien być mocno esencjonalny.

Zupa rybna

Krok 2 z 8

Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).

Zupa rybna

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.

Zupa rybna

Krok 4 z 8

Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.

Zupa rybna

Krok 5 z 8

Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zupa rybna

Krok 6 z 8

Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.

Zupa rybna

Krok 7 z 8

Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę rybną sokiem z cytryny.

Zupa rybna

Krok 8 z 8

Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Jacek Smolka

skad wziac natke pietruszki na poczatku zimy? moze z pod sniegu? milych Swiat JACEK
Anonim (niezweryfikowany) 12/24/2021-02:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/07/2024-03:25 CET
Jacku, natkę można kupić przez cały rok. A najlepiej wiosną kupić więcej, posiekać i zamrozić. Wtedy masz pachnącą natkę zawsze pod ręką.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu