Zupa rybna z pomidorami
45min
Średni
1
l
Zimna woda
2
Liść laurowy
3
Ziarno ziela angielskiego
3
Ziarna kolorowego pieprzu
1
Marchewka
1
kawałek
Seler (część korzeniowa)
1
kawałek
Por
1
Cebula
1
łyżeczka
Suszony lubczyk
trochę
Olej do smażenia
400
g
Świeże pomidory lima (lub 1 opakowanie pomidorów z puszki)
220
g
Krewetki tygrysie
300
g
Łosoś (filet)
500
g
Dorsz
1
łyżeczka
Suszona papryka
3
łyżek
Koncentrat pomidorowy
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
3
kostek
.
Wartości odżywcze
Białko
35.24 g
Węglowodany
14.24 g
Tłuszcze
6.33 g
Wartość energetyczna
251.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
15 min
Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, kawałek pora oraz łyżeczkę suszonego lubczyku. Marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Krok 2
5 min
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Usuwamy z nich skórki i nasiona i kroimy na małe, równe kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy i nastawiamy na kolejnych 5 minut.
Krok 3
5 min
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolory.
Krok 4
5 min
Ryby w razie potrzeby filetujemy i usuwamy z nich skórę. Kroimy je na równe kawałki.
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy (łącznie po 20 minutach gotowania) razem z zeszkloną cebulką. Do zupy dodajemy też łyżeczkę czerwonej papryki i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na mniejszym ogniu 5 minut.
Krok 6
3 min
Dodajemy oczyszczone krewetki oraz kostki – rosół drobiowy.
Krok 7
6 min
Gotujemy jeszcze 5- 7 minut (aż krewetki się ugotują) i na koniec w razie potrzeby solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.
Krok 8
1 min
Podajemy z świeżą pietruszką.
Jedna z najlepszych zup rybnych jaką jadłam. Połączenie ryb morskich, krewetek i pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę. Ugotowałam jej większą ilość z myślą o rodzinie z południa Polski, która odwiedziła moich rodziców. Zupa rybna z pomidorami wszystkim bardzo smakowała. :)
Do jej przygotowania wykorzystałam świeże pomidory lima, ale można je zastąpić pomidorami z puszki. Wówczas jedynie musimy skrócić nieco czas ich gotowania. Pomidory z puszki dodajemy do zupy razem z rybami, a nie wcześniej jak w przypadku świeżych.
Do mojej zupy rybnej wybrałam łososia i całego dorsza. Łosoś świetnie sprawdza się w zupach. Pokrojony na kawałki nie rozlatuje się podczas gotowania. Dorsz ma nieco bardziej delikatną strukturę. Oczyszczone krewetki dodajemy jako ostatni składnik. Wybrałam krewetki surowe. Można też kupić krewetki już ugotowane, ale te dodajemy dosłownie pod sam koniec gotowania zupy.
Zupa rybna z pomidorami jest dosyć prosta w przygotowaniu i delikatna w smaku. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.
Do jej przygotowania wykorzystałam świeże pomidory lima, ale można je zastąpić pomidorami z puszki. Wówczas jedynie musimy skrócić nieco czas ich gotowania. Pomidory z puszki dodajemy do zupy razem z rybami, a nie wcześniej jak w przypadku świeżych.
Do mojej zupy rybnej wybrałam łososia i całego dorsza. Łosoś świetnie sprawdza się w zupach. Pokrojony na kawałki nie rozlatuje się podczas gotowania. Dorsz ma nieco bardziej delikatną strukturę. Oczyszczone krewetki dodajemy jako ostatni składnik. Wybrałam krewetki surowe. Można też kupić krewetki już ugotowane, ale te dodajemy dosłownie pod sam koniec gotowania zupy.
Zupa rybna z pomidorami jest dosyć prosta w przygotowaniu i delikatna w smaku. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.
Polecam też inne przepisy na zupy rybne :
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Zupa rybna z łososiem i kaparami
( z podanych składników można przygotować 6-8 porcji zupy rybnej )
Komentarze 0