Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Żeberka
3  pęczków
Szczaw
5 
Ziemniaki
1 
Cebula
1.5  l
Woda
3  łyżek
Olej
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.25  szklanka
Śmietana 18%
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
3  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.03 g
Węglowodany
33.84 g
Tłuszcze
26.52 g
Wartość energetyczna
440.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
30 min
Żeberka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
Krok 2
20 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, dodajemy do garnka z wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 3
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4
5 min
W tym czasie dwie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, połowę podduszamy na łyżce oleju.
Krok 5
10 min
Szczaw dokładnie płuczemy, siekamy, dodajemy do podduszonej cebulki, dusimy, aż zwiędnie i straci kolor.
Krok 6
8 min
Seler z wywaru kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w talarki. Dodajemy z powrotem do zupy razem z podduszonym szczawiem. Gotujemy kilka minut.
Krok 7
5 min
Patelnię myjemy, osuszamy. Na łyżce oleju podsmażamy drugą połowę cebulki na złoty kolor.
Krok 8
5 min
Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy z podsmażoną cebulką.
Krok 9
2 min
Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Do talerzy z zupą można dodać mięso z żeberek.
Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 9

Żeberka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 9

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, dodajemy do garnka z wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości warzyw.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 9

W tym czasie dwie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, połowę podduszamy na łyżce oleju.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 9

Szczaw dokładnie płuczemy, siekamy, dodajemy do podduszonej cebulki, dusimy, aż zwiędnie i straci kolor.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 9

Seler z wywaru kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w talarki. Dodajemy z powrotem do zupy razem z podduszonym szczawiem. Gotujemy kilka minut.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 7 z 9

Patelnię myjemy, osuszamy. Na łyżce oleju podsmażamy drugą połowę cebulki na złoty kolor.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 8 z 9

Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy z podsmażoną cebulką.

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Krok 9 z 9

Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Do talerzy z zupą można dodać mięso z żeberek.

Zupa szczawiowa na żeberkach - wiosną i latem koniecznie przygotujcie ją ze świeżego szczawiu, a poza sezonem zajadajcie się zupą szczawiową ze szczawiu ze słoiczka. Apetycznym dodatkiem do zupy szczawiowej są ziemniaki tłuczone z podsmażoną cebulką. Można je dodać bezpośrednio do talerza z zupą lub podać na talerzyku obok. I tak, i tak jest pysznie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika