Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
4  łyżek
Śmietana 18%
2  pęczków
Świeży szczaw
2 
Kiełbasa biała parzona
1  l
Bulion warzywny
4 
Jajko
6 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.65 g
Węglowodany
22.66 g
Tłuszcze
16.54 g
Wartość energetyczna
279.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosna w pełni i stragany na ryneczku zaczynają nabierać kolorów i smaków.

Kilka dni temu kupiłam rabarbar i dwa pęczki szczawiu. Pan, który mi je sprzedawał uśmiechnął się i powiedział: będzie kompot i szczawiowa, i miał rację. Dzisiejszy dzień był smaczny i zdecydowanie w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie ;) Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w słoiczkach i zrobić zapasy, ale to już nie to samo.

Zimową porą smakują nam nieco inne zupy, bardziej sycące i rozgrzewające, choć ta wersja szczawiowej jest zdecydowanie konkretna i można się nią najeść. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie bulionu warzywnego, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy. Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo i już mniej tradycyjnie z białą kiełbasą. Jajko i biała kiełbasa to duet idealny. Sprawdza się nie tylko w przypadku żurku, czy w barszczu białym.

Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego :)

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).
  • Krok 4

    12 min
    Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
  • Krok 5

    9 min
    Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa ogórkowa z czosnkiem

    Zupa ogórkowa z czosnkiem

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu