Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
4  łyżek
Śmietana 18%
2  pęczków
Świeży szczaw
2 
Kiełbasa biała parzona
1  l
Bulion warzywny
4 
Jajko
6 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.65 g
Węglowodany
22.66 g
Tłuszcze
16.54 g
Wartość energetyczna
279.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosna w pełni i stragany na ryneczku zaczynają nabierać kolorów i smaków.

Kilka dni temu kupiłam rabarbar i dwa pęczki szczawiu. Pan, który mi je sprzedawał uśmiechnął się i powiedział: będzie kompot i szczawiowa, i miał rację. Dzisiejszy dzień był smaczny i zdecydowanie w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie ;) Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w słoiczkach i zrobić zapasy, ale to już nie to samo.

Zimową porą smakują nam nieco inne zupy, bardziej sycące i rozgrzewające, choć ta wersja szczawiowej jest zdecydowanie konkretna i można się nią najeść. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie bulionu warzywnego, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy. Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo i już mniej tradycyjnie z białą kiełbasą. Jajko i biała kiełbasa to duet idealny. Sprawdza się nie tylko w przypadku żurku, czy w barszczu białym.

Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego :)

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).
  • Krok 4

    12 min
    Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
  • Krok 5

    9 min
    Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa ogórkowa z czosnkiem

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu