Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

(8)
25min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Szczaw
1  l
Rosół lub wywar warzywny
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól, pieprz i cukier
0.25  szklanka
Śmietanka słodka
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  łyżka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.11 g
Węglowodany
16.07 g
Tłuszcze
8.78 g
Wartość energetyczna
178.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa szczawiowa, klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się nie tylko na wiosnę, kiedy można ją przygotować ze świeżego szczawiu, ale o różnych porach roku. Szczaw, zamknięty w słoiczku i zakonserwowany w soli, może być wykorzystany od ugotowania pysznej zupy, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Oczywiście nie każdy ma zapasy słoików ze szczawiem, a jeśli nawet przygotowywał takie słoiczki, na przednówku spiżarnia z pewnością jest już pusta. Na szczęście taki szczaw można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym.

Jeśli mamy wywar gotowy, zupę przygotujemy z łatwością w niespełna 20 minut. Trzeba tylko pamiętać o tym, by ugotować ziemniaki w wywarze przed dodaniem szczawiu. Zasada podobna jak przy innych kwaśnych zupach, na przykład ogórkowej czy żurku – w kwaśnym wywarze ziemniaki gotowałyby się o wiele dłużej (tak długo, że niektórzy sądzą nawet, że w ogóle by się nie ugotowały). Cóż, nikt nie lubi długo czekać, kiedy pyszny efekt można uzyskać niemalże natychmiast, prawda? Na szczęście wrzucając ziemniaki przed szczawiem, czekamy tylko kilkanaście minut :) Smacznego!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.
  • Krok 3

    3 min
    Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 2 z 5

Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 3 z 5

Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jurek

Od kilku miesięcy ,,chodziła za mną'' szczawiowa. Dla mnie pycha.

Winiary
Expert

Jurku, takim pokusom trudno się oprzeć :) Polecamy ten przepis!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żur wielkanocny na wędzonce

    Żur wielkanocny na wędzonce

    31 min Łatwy
  • Aksamitny chowder z łososia

    Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu