Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Szczaw
1  l
Rosół lub wywar warzywny
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
trochę
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól, pieprz i cukier
0.25  szklanka
Śmietanka słodka
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  łyżka
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.11 g
Węglowodany
16.07 g
Tłuszcze
8.78 g
Wartość energetyczna
178.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.
Krok 2
15 min
Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.
Krok 3
3 min
Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).
Krok 4
1 min
Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 2 z 5

Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 3 z 5

Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Zupa szczawiowa, klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się nie tylko na wiosnę, kiedy można ją przygotować ze świeżego szczawiu, ale o różnych porach roku. Szczaw, zamknięty w słoiczku i zakonserwowany w soli, może być wykorzystany od ugotowania pysznej zupy, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Oczywiście nie każdy ma zapasy słoików ze szczawiem, a jeśli nawet przygotowywał takie słoiczki, na przednówku spiżarnia z pewnością jest już pusta. Na szczęście taki szczaw można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym.

Jeśli mamy wywar gotowy, zupę przygotujemy z łatwością w niespełna 20 minut. Trzeba tylko pamiętać o tym, by ugotować ziemniaki w wywarze przed dodaniem szczawiu. Zasada podobna jak przy innych kwaśnych zupach, na przykład ogórkowej czy żurku – w kwaśnym wywarze ziemniaki gotowałyby się o wiele dłużej (tak długo, że niektórzy sądzą nawet, że w ogóle by się nie ugotowały). Cóż, nikt nie lubi długo czekać, kiedy pyszny efekt można uzyskać niemalże natychmiast, prawda? Na szczęście wrzucając ziemniaki przed szczawiem, czekamy tylko kilkanaście minut :) Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika