Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem
Dodaj do CookBook

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

(8)
25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Szczaw
1  l
Rosół lub wywar warzywny
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól, pieprz i cukier
0.25  szklanka
Śmietanka słodka
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  łyżka
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.1 g
Wartość energetyczna
178.9 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
10.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa szczawiowa, klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się nie tylko na wiosnę, kiedy można ją przygotować ze świeżego szczawiu, ale o różnych porach roku. Szczaw, zamknięty w słoiczku i zakonserwowany w soli, może być wykorzystany od ugotowania pysznej zupy, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Oczywiście nie każdy ma zapasy słoików ze szczawiem, a jeśli nawet przygotowywał takie słoiczki, na przednówku spiżarnia z pewnością jest już pusta. Na szczęście taki szczaw można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym.

Jeśli mamy wywar gotowy, zupę przygotujemy z łatwością w niespełna 20 minut. Trzeba tylko pamiętać o tym, by ugotować ziemniaki w wywarze przed dodaniem szczawiu. Zasada podobna jak przy innych kwaśnych zupach, na przykład ogórkowej czy żurku – w kwaśnym wywarze ziemniaki gotowałyby się o wiele dłużej (tak długo, że niektórzy sądzą nawet, że w ogóle by się nie ugotowały). Cóż, nikt nie lubi długo czekać, kiedy pyszny efekt można uzyskać niemalże natychmiast, prawda? Na szczęście wrzucając ziemniaki przed szczawiem, czekamy tylko kilkanaście minut :) Smacznego!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.
  • Krok 2

    15 min
    Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.
  • Krok 3

    3 min
    Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 1 z 5

Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 2 z 5

Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 3 z 5

Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
22
33
00
00
00

Opinie

4

Aneta

Tylko śmietanę z mąką radzę najpierw w małej ilości zupy rozprowadzić bo będą grudki. Właśnie to są takie niesprawdzone przepisy 😂
Anonim (niezweryfikowany) 04/20/2023-02:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-03:44 CEST
Aneta, dokładnie tak. Najpierw warto wymieszać mąkę ze śmietaną i zupą w niewielkiej ilości, właśnie, żeby uniknąć grudek. Potem może być trudniej się ich pozbyć. Pozdrawiamy!
4

Mieczysława

Uwielbiam kucharzy🍲🥘🥗🥞
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2023-10:39 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

(Brak tytułu)

kurde.. bardzo dobra wysla, lepsza jaka ja znam (chociaż tylko raz ją jadlem)
Michalk (niezweryfikowany) 09/23/2021-10:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Jesień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Zupa
  • Zupy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu