Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa, klasyka polskiego stołu, na którym pojawia się nie tylko na wiosnę, kiedy można ją przygotować ze świeżego szczawiu, ale o różnych porach roku. Szczaw, zamknięty w słoiczku i zakonserwowany w soli, może być wykorzystany od ugotowania pysznej zupy, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Oczywiście nie każdy ma zapasy słoików ze szczawiem, a jeśli nawet przygotowywał takie słoiczki, na przednówku spiżarnia z pewnością jest już pusta. Na szczęście taki szczaw można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym.
Jeśli mamy wywar gotowy, zupę przygotujemy z łatwością w niespełna 20 minut. Trzeba tylko pamiętać o tym, by ugotować ziemniaki w wywarze przed dodaniem szczawiu. Zasada podobna jak przy innych kwaśnych zupach, na przykład ogórkowej czy żurku – w kwaśnym wywarze ziemniaki gotowałyby się o wiele dłużej (tak długo, że niektórzy sądzą nawet, że w ogóle by się nie ugotowały). Cóż, nikt nie lubi długo czekać, kiedy pyszny efekt można uzyskać niemalże natychmiast, prawda? Na szczęście wrzucając ziemniaki przed szczawiem, czekamy tylko kilkanaście minut :) Smacznego!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.
Krok 2
15 min
Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.
Krok 3
3 min
Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).
Krok 4
1 min
Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Krok 1
z
5
Cebulę i ząbek czosnku obieramy, drobno siekamy. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodając czosnek.
Krok 2
z
5
Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy szczyptę soli, gotujemy do miękkości.
Krok 3
z
5
Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę (jeśli chcemy lekko zagęścić zupę, w śmietance rozprowadzamy łyżkę mąki, wlewamy śmietankę do zupy i zagotowujemy ciągle mieszając).
Krok 4
z
5
Dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
z
5
Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Aneta
Tylko śmietanę z mąką radzę najpierw w małej ilości zupy rozprowadzić bo będą grudki. Właśnie to są takie niesprawdzone przepisy 😂
Winiary
Expert
Aneta, dokładnie tak. Najpierw warto wymieszać mąkę ze śmietaną i zupą w niewielkiej ilości, właśnie, żeby uniknąć grudek. Potem może być trudniej się ich pozbyć. Pozdrawiamy!
M
Mieczysława
Uwielbiam kucharzy🍲🥘🥗🥞
J
Jurek
Od kilku miesięcy ,,chodziła za mną'' szczawiowa. Dla mnie pycha.
Winiary
Expert
Jurku, takim pokusom trudno się oprzeć :) Polecamy ten przepis!
Komentarze 3