Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową
Dodaj do CookBook

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

(0)
36 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
1  duży
pęczek koperku lub dwa średnie
1  l
Bulion warzywny
1  łyżka
Masło
100  g
Śmietana 12%
trochę
skórka otarta z połówki cytryny lub łyżka soku z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Surowe żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.1 g
Wartość energetyczna
267.5 kcal
Tłuszcze
9.2 g
Białko
9.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy byłam mała, nie lubiłam zieleniny. Zapytajcie mojej mamy. Mama za każdym razem posypywała mi zupę koperkiem lub natką pietruszki. Ile się dało, tyle wyciągałam na brzeg talerza :). A o szczypiorku to już w ogóle nie mogło być mowy. A teraz wszystko to, co było dla mnie w dzieciństwie niejadalne, stało się więcej niż tylko jadalne. Nie wyobrażam sobie ogórkowej bez koperku albo rosołu bez zielonej pietruszki. A wiosną i latem na talerzach musi pojawić się zupa koperkowa z kluskami kładzionymi.

Kluski kładzione po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu, zupełnie przez przypadek, bo miały to być lane kluseczki. Ale ciasto wyszło mi tak gęste, że nie pozostało mi nic innego, jak zrobić z niego kluski kładzione, których wcześniej nigdy nie robiłam  I okazało się, że to bardzo fajne kluseczki. Od tamtej pory często je robię, ale przez lata, próbując różnych przepisów, w końcu natrafiłam na ten, który stosuję do dziś, przygotowując ciasto na mleku.

Dziś dodałam do mojej zupy koperkowej skórkę otartą z połówki cytryny, zamiast skórki, można dodać łyżeczkę wyciśniętego z cytryny soku lub zupełnie cytrynę w przepisie pominąć.

Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Zaczynam od przygotowania zupy - koperek dokładnie myję, osuszam, odrywam grubsze gałązki i łodyżki, siekam je ma mniejsze kawałki i podduszam chwilę na maśle w garnku.
  • Krok 2

    6 min
    W tym czasie siekam pozostały koperek, dodaję do garnka, dodaję bulion, dodaję skórkę otartą z połówki cytryny, gotuję 5 minut, miksuję około minuty.
  • Krok 3

    2 min
    Surowe żółtko rozprowadzam ze śmietaną, łączę z zupą, doprawiam solą i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Teraz czas na kluski. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak bardzo gęsta śmietana – jeśli jest za rzadkie dodaję nieco mąki i ponownie miksuję na gładką masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
  • Krok 5

    10 min
    W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
  • Krok 6

    5 min
    Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
  • Krok 7

    3 min
    Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, podaję z zupą koperkową.
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 1 z 7

Zaczynam od przygotowania zupy - koperek dokładnie myję, osuszam, odrywam grubsze gałązki i łodyżki, siekam je ma mniejsze kawałki i podduszam chwilę na maśle w garnku.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 2 z 7

W tym czasie siekam pozostały koperek, dodaję do garnka, dodaję bulion, dodaję skórkę otartą z połówki cytryny, gotuję 5 minut, miksuję około minuty.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 3 z 7

Surowe żółtko rozprowadzam ze śmietaną, łączę z zupą, doprawiam solą i pieprzem.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 4 z 7

Teraz czas na kluski. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jak bardzo gęsta śmietana – jeśli jest za rzadkie dodaję nieco mąki i ponownie miksuję na gładką masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 5 z 7

W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 6 z 7

Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Krok 7 z 7

Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, podaję z zupą koperkową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu