Zupa koperkowa z ryżem
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.74 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcze
9 g
Wartość energetyczna
296.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki, pora i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać.
Krok 2
2 min
Warzywa umieścić w większym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka, zalać wodą.
Krok 3
20 min
Wywar gotować do miękkości warzyw, przecedzić.
Krok 4
15 min
Do czystego bulionu wsypać ryż, gotować aż będzie miękki.
Krok 5
2 min
Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do zupy. Całość zabielić mlekiem kokosowym lub śmietaną.
Krok 6
1 min
Koperek posiekać i dodać do gotowej zupy, doprawić obficie solą i pieprzem.
Lekka zupa koperkowa z ryżem to propozycja na pierwsze wiosenne dni, kiedy wszyscy zaczynamy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Po gęstych, sycących zupach kremach, pora na niskokaloryczną odmianę. Dodatek brązowego ryżu sprawi, że zupą uda nam się także zaspokoić nawet większy głód. Kto lubi eksperymentować i ma ochotę na egzotyczne urozmaicenie powinien tę zupę zabielić mlekiem kokosowym. Kolorowa zupa koperkowa z ryżem zasmakuje także najmłodszym.
Ryż w zupie dodaje pożywności i smaku, więc sprawdź też inne przepisy na zupy z ryżem:
Komentarze 0