Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z ryżem

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
1 
Por (biała część)
1  kawałek
Seler
2 
Skrzydełka z kurczaka
2  pęczków
Koperek
1  l
Woda
0.75  szklanka
Ryż (tu: brązowy)
100  ml
Mleko kokosowe lub śmietana 18%
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.74 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcze
9 g
Wartość energetyczna
296.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki, pora i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać.
Krok 2
2 min
Warzywa umieścić w większym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka, zalać wodą.
Krok 3
20 min
Wywar gotować do miękkości warzyw, przecedzić.
Krok 4
15 min
Do czystego bulionu wsypać ryż, gotować aż będzie miękki.
Krok 5
2 min
Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do zupy. Całość zabielić mlekiem kokosowym lub śmietaną.
Krok 6
1 min
Koperek posiekać i dodać do gotowej zupy, doprawić obficie solą i pieprzem.
Zupa koperkowa z ryżem

Krok 1 z 6

Marchewki, pietruszki, pora i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać.

Zupa koperkowa z ryżem

Krok 2 z 6

Warzywa umieścić w większym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka, zalać wodą.

Zupa koperkowa z ryżem

Krok 3 z 6

Wywar gotować do miękkości warzyw, przecedzić.

Zupa koperkowa z ryżem

Krok 4 z 6

Do czystego bulionu wsypać ryż, gotować aż będzie miękki.

Zupa koperkowa z ryżem

Krok 5 z 6

Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do zupy. Całość zabielić mlekiem kokosowym lub śmietaną.

Zupa koperkowa z ryżem

Krok 6 z 6

Koperek posiekać i dodać do gotowej zupy, doprawić obficie solą i pieprzem.

Lekka zupa koperkowa z ryżem to propozycja na pierwsze wiosenne dni, kiedy wszyscy zaczynamy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Po gęstych, sycących zupach kremach, pora na niskokaloryczną odmianę. Dodatek brązowego ryżu sprawi, że zupą uda nam się także zaspokoić nawet większy głód. Kto lubi eksperymentować i ma ochotę na egzotyczne urozmaicenie powinien tę zupę zabielić mlekiem kokosowym. Kolorowa zupa koperkowa z ryżem zasmakuje także najmłodszym.

Ryż w zupie dodaje pożywności i smaku, więc sprawdź też inne przepisy na zupy z ryżem:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha