Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

(0)
1 godz 16 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szkielet z kurczaka (500 g)
2 
Pałki z kurczaka
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (korzeń)
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
0.5  łyżeczka
Suszony lubczyk
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
150  g
Ryż jaśminowy
2  l
Zimna woda
trochę
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  kawałek
por (część zielona)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.57 g
Węglowodany
29.29 g
Tłuszcze
19.53 g
Wartość energetyczna
388.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jakiś czas temu, nasza czytelniczka Kasia, wysłała do nas wiadomość z prośbą o przygotowanie ryżanki. Przyznaję szczerze, że wcześniej nie słyszałam o takiej zupie, ale obiecałam ugotować ją w domu i podzielić się przepisem na blogu.

Ryżanka, to nieco inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Wybrałam się więc po świeżą włoszczyznę do przydomowego ogródka razem z moim małym pomocnikiem i pierwszym degustatorem oraz krytykiem moich potraw, czyli z moim synkiem Kajtkiem.

Ryżanka przypomina mi też nieco danie obiadowe, które gotowała moja mama – kaszubską potrawkę z kurczaka. Do potrawki również gotujemy wywar z mięsem drobiowym i warzywami i serwujemy ją z ryżem. Ryżanka jak się okazuje jest dosyć popularną zupą. Niektórzy często gotują ją w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonałym posiłkiem dla osób z problemami żołądkowymi. Ta zupa może być też smacznym i zdrowym obiadem dla dzieci.


Polecam też inne przepisy na pyszne zupy z ryżem:

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Zupa pomidorowa z ryżem i pieczoną papryką

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    5 min
    Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.
  • Krok 2

    50 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .
  • Krok 3

    10 min
    Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z świeżą pietruszką.
Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 1 z 5

Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 2 z 5

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 3 z 5

Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 4 z 5

Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 5 z 5

Podajemy z świeżą pietruszką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu