Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
50 minKrok 3
10 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minJakiś czas temu, nasza czytelniczka Kasia, wysłała do nas wiadomość z prośbą o przygotowanie ryżanki. Przyznaję szczerze, że wcześniej nie słyszałam o takiej zupie, ale obiecałam ugotować ją w domu i podzielić się przepisem na blogu.
Ryżanka, to nieco inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Wybrałam się więc po świeżą włoszczyznę do przydomowego ogródka razem z moim małym pomocnikiem i pierwszym degustatorem oraz krytykiem moich potraw, czyli z moim synkiem Kajtkiem.
Ryżanka przypomina mi też nieco danie obiadowe, które gotowała moja mama – kaszubską potrawkę z kurczaka. Do potrawki również gotujemy wywar z mięsem drobiowym i warzywami i serwujemy ją z ryżem. Ryżanka jak się okazuje jest dosyć popularną zupą. Niektórzy często gotują ją w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonałym posiłkiem dla osób z problemami żołądkowymi. Ta zupa może być też smacznym i zdrowym obiadem dla dzieci.
Polecam też inne przepisy na pyszne zupy z ryżem:
Komentarze 0