Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jakiś czas temu, nasza czytelniczka Kasia, wysłała do nas wiadomość z prośbą o przygotowanie ryżanki. Przyznaję szczerze, że wcześniej nie słyszałam o takiej zupie, ale obiecałam ugotować ją w domu i podzielić się przepisem na blogu.
Ryżanka, to nieco inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Wybrałam się więc po świeżą włoszczyznę do przydomowego ogródka razem z moim małym pomocnikiem i pierwszym degustatorem oraz krytykiem moich potraw, czyli z moim synkiem Kajtkiem.
Ryżanka przypomina mi też nieco danie obiadowe, które gotowała moja mama – kaszubską potrawkę z kurczaka. Do potrawki również gotujemy wywar z mięsem drobiowym i warzywami i serwujemy ją z ryżem. Ryżanka jak się okazuje jest dosyć popularną zupą. Niektórzy często gotują ją w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonałym posiłkiem dla osób z problemami żołądkowymi. Ta zupa może być też smacznym i zdrowym obiadem dla dzieci.
Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.
Krok 2
50 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .
Krok 3
10 min
Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.
Krok 4
10 min
Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.
Krok 5
1 min
Podajemy z świeżą pietruszką.
Krok 1
z
5
Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.
Krok 2
z
5
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .
Krok 3
z
5
Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.
Krok 4
z
5
Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.
Krok 5
z
5
Podajemy z świeżą pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0