Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

(0)
1 godz 16 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szkielet z kurczaka (500 g)
2 
Pałki z kurczaka
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (korzeń)
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
0.5  łyżeczka
Suszony lubczyk
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
150  g
Ryż jaśminowy
2  l
Zimna woda
trochę
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  kawałek
por (część zielona)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.57 g
Węglowodany
29.29 g
Tłuszcze
19.53 g
Wartość energetyczna
388.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jakiś czas temu, nasza czytelniczka Kasia, wysłała do nas wiadomość z prośbą o przygotowanie ryżanki. Przyznaję szczerze, że wcześniej nie słyszałam o takiej zupie, ale obiecałam ugotować ją w domu i podzielić się przepisem na blogu.

Ryżanka, to nieco inna wersja rosołu domowego. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Wybrałam się więc po świeżą włoszczyznę do przydomowego ogródka razem z moim małym pomocnikiem i pierwszym degustatorem oraz krytykiem moich potraw, czyli z moim synkiem Kajtkiem.

Ryżanka przypomina mi też nieco danie obiadowe, które gotowała moja mama – kaszubską potrawkę z kurczaka. Do potrawki również gotujemy wywar z mięsem drobiowym i warzywami i serwujemy ją z ryżem. Ryżanka jak się okazuje jest dosyć popularną zupą. Niektórzy często gotują ją w okresie jesienno- zimowym bo jest doskonałym posiłkiem dla osób z problemami żołądkowymi. Ta zupa może być też smacznym i zdrowym obiadem dla dzieci.


Polecam też inne przepisy na pyszne zupy z ryżem:

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Zupa pomidorowa z ryżem i pieczoną papryką

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    5 min
    Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.
  • Krok 2

    50 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .
  • Krok 3

    10 min
    Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy z świeżą pietruszką.
Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 1 z 5

Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 2 z 5

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa .

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 3 z 5

Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 4 z 5

Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy.

Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

Krok 5 z 5

Podajemy z świeżą pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu