Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryżanka
Dodaj do CookBook

Ryżanka

(1)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest AlexM
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udo kurczaka
2 
Marchewka
2 
Ziemniaki
1 
Por (biała część)
1  szklanka
Otręby ryżowe
2  płaskich łyżek
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.5 g
Wartość energetyczna
256.2 kcal
Tłuszcze
18.5 g
Białko
9.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poszukiwanie pomysłu na obiad lub kolację to zawsze spore wyzwanie dla gospodyni domowej. Zastanawiamy się nad tym, jak zadowolić domowników i jak stworzyć danie smaczne oraz szybkie. Z pomocą przychodzi ryżanka, czyli smaczna zupa bazująca na ryżu. Warto bliżej przyjrzeć się temu, jak zrobić taką zupę - to bardzo łatwe zadanie, z którym poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania w gotowaniu. Co warto wiedzieć o ryżance? Jak przygotować tę smaczną zupę?


Smaczna i prosta ryżanka

Czym jest ryżanka? Jak już wiemy, jest to wyjątkowo smaczna zupa, która opiera się na ryżu. Do niej dodawane jest często udo z kurczaka, które wpływa na poziom sytości i cudowny smak. Nie zapominajmy o tym, że ryżanka zupa jest idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym! Jak zrobić ryżankę? Jej przygotowanie nie trwa długo, a doskonały smak na długo pozostaje w pamięci.

Sprawdźmy zatem, co jest najważniejsze podczas tworzenia ryżanki? Na początku myjemy mięso i zalewamy je wodą, a następnie je gotujemy. Potem do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Warzywa z pewnością wzmocnią smak i sprawią, że zupa uzyska pożądany aromat. Następnie wrzucamy przepłukany ryż i dodajemy soli, aby uzyskać pożądany smak. Gotujemy dalej, aż do uzyskania miękkości warzyw. Co jeszcze będzie nam potrzebne? Dobrym wyborem jest por, który kroimy w krążki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy z pomocą soli oraz pieprzu. Jak widzimy, ryżanka jest bardzo prosta w przygotowaniu!


Ryżanka na wiele okazji

Faktem jest, że przepis na ryżankę jest niezwykle szybki oraz łatwy do wykonania. Kiedy warto zrobić tę zupę? Możliwości jest bardzo dużo. Możemy przygotować ryżankę nie tylko na obiad, lecz także na podwieczorek lub kolację. Ryżanka powinna posmakować wszystkim domownikom i gościom, a zachwycają aromat szybko roznosi się po całym domu! Zupa jest doskonałym wyborem na co dzień lub na specjalne okazje - imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi, obiady niedzielne itp. Tak naprawdę od nas zależy, na jaką okazję przygotujemy pyszną i pożywną ryżankę.

Zupy na bazie warzyw i mięsa są nie tylko smaczne, lecz także lekkostrawne i sycące. Mogą być dodatkiem do obiadu lub stanowić oddzielne danie, zgodnie ze swoimi preferencjami. Jeśli mamy już dość klasycznych zup, które jemy bardzo często, wypróbujmy tę ciekawą propozycję! Jak sama nazwa wskazuje, taka zupa jest tworzona w oparciu o ryż, przy czym spore znacznie mają także mięso i warzywa. Ryżanka zupa to strzał w dziesiątkę dla całej rodziny.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Udo umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 15-20 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kosteczkę. Ryż przepłukać, wrzucić do garnka. Warzywa dodać do zupy, dodać soli do smaku. Gotować 20 minut do miękkości warzyw.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie oczyścić pora, pokroić w krążki, na dwóch łyżkach masła zeszklić i dodać do zupy. Pogotować 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

    Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki

    1 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu