Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
0.75  szklanka
Mrożona, pokrojona włoszczyzna (marchew,seler,pietruszka,por)
2  ząbków
1  l
Bulion drobiowy
1  opakowanie
Pomidory krojone (390g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Pieprz syczuański
3  łyżek
Ryż jaśminowy
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  pęczek
Koperek do posypania
3  łyżek
Gęsta śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.89 g
Węglowodany
21.2 g
Tłuszcze
5.13 g
Wartość energetyczna
140.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
1 min
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .
Krok 3
2 min
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.
Krok 4
1 min
Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.
Krok 5
3 min
Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.
Krok 6
20 min
Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.
Krok 7
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .
Krok 8
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 9
1 min
Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 1 z 9

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 2 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 3 z 9

Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 4 z 9

Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 5 z 9

Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 6 z 9

Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 8 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 9 z 9

Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

W przeciwieństwie do synka, który jest zwolennikiem pomidorowej z makaronem, ja zajadam się tą zupą w wersji z ryżem i makaronem na przemian, ale ciągle poszukuję nowych rozwiązań, dodatków i połączeń kulinarnych które mnie zaskoczą i zachwycą jednocześnie.

Jakiś czas temu ugotowałam rewelacyjnie smaczną wersję pomidorowej z serem grana padano, świeżą bazylią i makaronem, a dzisiaj wpadłam w absolutny zachwyt jedząc miseczkę kremowej pomidorowej z ryżem, czyli tomato bisque.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Fanom pomidorówki polecam też :

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną

Zupę z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Zupę pomidorową inspirowaną Italią

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika