Esencjonalny barszcz czerwony
54min
Średni
1
l
Woda
1
Buraki
2
Marchewka
100
g
Jarmuż
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
1.76 g
Węglowodany
8.13 g
Tłuszcze
7.14 g
Wartość energetyczna
98.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
6 min
Jarmuż umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Liście podziel na małe kawałki i wytnij z nich twarde części. Buraka, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w plasterki.
Krok 2
3 min
Jarmuż umieść w misce, dopraw solą do smaku i polej oliwą z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Liście jarmużu umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 8-10 minut, aż nabiorą ciemniejszego koloru i staną się chrupiące.
Krok 4
30 min
Chipsy z warzyw wymieszaj z oliwą dopraw solą, pieprzem rozłóż na papierze do pieczenia i przyrumień w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20 – 30 min.
Krok 5
4 min
Zawartość 2 opakowań Barszczu czerwonego Winiary dokładnie rozprowadź w 1l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj od czasu do czasu do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.
Krok 6
1 min
Esencjonalny barszcz czerwony podawaj z upieczonymi warzywami.
Esencjonalny barszcz czerwony gości na moim stole nie tylko w święta. To wartościowa zupa, idealna na jesienne chłodne dni. Jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Popularną zupę jaką jest barszcz można podawać na różne sposoby, np. z pasztecikami, pierożkami czy krokietami. Tym razem Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy WINIARY serwuję z chrupiącymi chipsami z warzyw. A jak zrobić takie chipsy warzywne? Wystarczy pokroić ulubione warzywa w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać przyprawy i upiec w piekarniku. Chipsy przygotowałam z buraków, marchewki, pietruszki i jarmużu. Z podanej ilości składników przygotujecie cztery porcje barszczu.
Komentarze 0