Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn
1 godz 37 min
Średni
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
Cebula
0.5
Seler
1
Por (biała część)
trochę
Suszone grzyby
5
Ziarno ziela angielskiego
1
Liść laurowy
2
opakowań
2
łyżek
Śmietana
1
łyżka
Majeranek
5
Jajka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.13 g
Węglowodany
17.25 g
Tłuszcze
9.76 g
Wartość energetyczna
257 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
Krok 2
4 min
Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
Krok 3
3 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
Krok 4
2 min
Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 5
60 min
Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
Krok 6
3 min
W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
Krok 7
4 min
Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
Krok 8
4 min
Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
Krok 9
6 min
Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
Krok 10
3 min
Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 11
3 min
Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.
Barszcz, grzybowa, a może żurek? Ano, właśnie! Zwykle kojarzony ze świętami wielkanocnymi może stanowić doskonałą alternatywę również na wigilijnym stole. Żurek wigilijny oczywiście w wersji postnej – bez dodatku mięsa, ugotowany za to na esencjonalnym wywarze z jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.
W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek Nasza Specjalność WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi :) Wrzuć na luz w te święta!
Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna
Wigilijna zupa z suszu
Wigilijne paszteciki do barszczu
W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek Nasza Specjalność WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi :) Wrzuć na luz w te święta!
Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna
Wigilijna zupa z suszu
Wigilijne paszteciki do barszczu
Komentarze 0