Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0