Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

(0)
1 godz 37 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
0.5 
Seler
1 
Por (biała część)
trochę
Suszone grzyby
5 
Ziarno ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Majeranek
5 
Jajka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.13 g
Węglowodany
17.25 g
Tłuszcze
9.76 g
Wartość energetyczna
257 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
Krok 2
4 min
Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
Krok 3
3 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
Krok 4
2 min
Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 5
60 min
Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
Krok 6
3 min
W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
Krok 7
4 min
Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
Krok 8
4 min
Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
Krok 9
6 min
Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
Krok 10
3 min
Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 11
3 min
Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.
Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 1 z 11

Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 2 z 11

Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 3 z 11

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 4 z 11

Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 5 z 11

Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 6 z 11

W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 7 z 11

Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 8 z 11

Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 9 z 11

Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 10 z 11

Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 11 z 11

Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.

Barszcz, grzybowa, a może żurek? Ano, właśnie! Zwykle kojarzony ze świętami wielkanocnymi może stanowić doskonałą alternatywę również na wigilijnym stole. Żurek wigilijny oczywiście w wersji postnej – bez dodatku mięsa, ugotowany za to na esencjonalnym wywarze z jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.

W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek Nasza Specjalność WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi :) Wrzuć na luz w te święta!

Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna
Wigilijna zupa z suszu
Wigilijne paszteciki do barszczu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika