Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

(0)
1 godz 37 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
0.5 
Seler
1 
Por (biała część)
trochę
Suszone grzyby
5 
Ziarno ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Majeranek
5 
Jajka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.13 g
Węglowodany
17.25 g
Tłuszcze
9.76 g
Wartość energetyczna
257 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz, grzybowa, a może żurek? Ano, właśnie! Zwykle kojarzony ze świętami wielkanocnymi może stanowić doskonałą alternatywę również na wigilijnym stole. Żurek wigilijny oczywiście w wersji postnej – bez dodatku mięsa, ugotowany za to na esencjonalnym wywarze z jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.

W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek Nasza Specjalność WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi :) Wrzuć na luz w te święta!

Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna
Wigilijna zupa z suszu
Wigilijne paszteciki do barszczu

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
  • Krok 2

    4 min
    Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
  • Krok 3

    3 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
  • Krok 4

    2 min
    Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
  • Krok 6

    3 min
    W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
  • Krok 7

    4 min
    Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
  • Krok 8

    4 min
    Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
  • Krok 9

    6 min
    Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
  • Krok 10

    3 min
    Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 11

    3 min
    Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.
Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 1 z 11

Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 2 z 11

Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 3 z 11

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 4 z 11

Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 5 z 11

Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 6 z 11

W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 7 z 11

Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 8 z 11

Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 9 z 11

Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 10 z 11

Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

Krok 11 z 11

Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

    1 godz 1 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

    14 godz 9 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu