Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

0
1 godz 28 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mały kalafior
1  pęczek
Koperek
1  główka
1.5  l
Rosół
3  łyżek
Oliwa
150  g
Ulubiony makaron
1  łyżeczka
Zielona czubryca
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.66 g
Węglowodany
24.25 g
Tłuszcze
7.43 g
Wartość energetyczna
180.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
40 min
Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
5 min
Rosół podgrzać.
Krok 4
2 min
Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
Krok 5
1 min
Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
Krok 6
20 min
Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.
Krok 7
3 min
Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
Krok 8
1 min
Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
Krok 9
10 min
W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.
Krok 10
1 min
Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 2 z 10

Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 3 z 10

Rosół podgrzać.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 4 z 10

Kalafior podzielić na malutkie różyczki.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 5 z 10

Kalafior podzielić na malutkie różyczki.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 6 z 10

Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 7 z 10

Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 8 z 10

Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 9 z 10

W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 10 z 10

Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.

Jeśli z niedzielnego obiadu została Wam resztka rosołu, a nie macie już na nią ochoty następnego dnia, podrzucamy propozycję wykorzystania zupy i przygotowania na jej bazie zupełnie innego dania. Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem to pomysł w sam raz na poniedziałek!

Jeżeli rosół jest już gotowy, do przyrządzenia zupy potrzeba jedynie główki kalafiora oraz pęczku koperku i kilku ząbków czosnku, które nadadzą całości wyrazistego aromatu. Gotowanie nie zajmie Wam dużo czasu! Kalafior podzielony na małe cząstki zmięknie szybciej niż gotowany w całości lub większych różyczkach. Jeśli jednak chcecie ugotować zupę od samego początku, sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na: rosół drobiowy z kury i kaczki lub rosół z kurczaka – najprostszy przepis.

Zamiast standardowych, cienkich nitek, do zupy można dodać swój ulubiony makaron. My zdecydowaliśmy się na kokardki, które całkiem efektownie prezentują się w zupie.:)

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 5-6 porcji zupy.

Poznaj kolejne pomysły na wykorzystanie makaronu:


Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem
Zupa jarzynowa z makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika