Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5 
Mały kalafior
0.5  pęczek
Koperek
0.5  główka
Czosnek
0.75  l
Woda
0.75  łyżka
Oliwa
75  g
Ulubiony makaron
0.5  łyżeczka
Zielona czubryca
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.43 g
Węglowodany
21.97 g
Tłuszcze
4.08 g
Wartość energetyczna
146.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli z niedzielnego obiadu została Wam resztka rosołu, a nie macie już na nią ochoty następnego dnia, podrzucamy propozycję wykorzystania zupy i przygotowania na jej bazie zupełnie innego dania. Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem to pomysł w sam raz na poniedziałek!

Jeżeli rosół jest już gotowy, do przyrządzenia zupy potrzeba jedynie główki kalafiora oraz pęczku koperku i kilku ząbków czosnku, które nadadzą całości wyrazistego aromatu. Gotowanie nie zajmie Wam dużo czasu! Kalafior podzielony na małe cząstki zmięknie szybciej niż gotowany w całości lub większych różyczkach. Jeśli jednak chcecie ugotować zupę od samego początku, sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na: rosół drobiowy z kury i kaczki lub rosół z kurczaka – najprostszy przepis.

Zamiast standardowych, cienkich nitek, do zupy można dodać swój ulubiony makaron. My zdecydowaliśmy się na kokardki, które całkiem efektownie prezentują się w zupie.:)

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 5-6 porcji zupy.

Poznaj kolejne pomysły na wykorzystanie makaronu:


Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem
Zupa jarzynowa z makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 2

    40 min
    Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotować rosół z 1,5 l wody i bulionu WINIARY.
  • Krok 4

    2 min
    Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
  • Krok 5

    1 min
    Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
  • Krok 6

    20 min
    Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
  • Krok 8

    1 min
    Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
  • Krok 9

    10 min
    W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.
  • Krok 10

    1 min
    Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 2 z 10

Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 3 z 10

Przygotować rosół z 1,5 l wody i bulionu WINIARY.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 4 z 10

Kalafior podzielić na malutkie różyczki.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 5 z 10

Kalafior podzielić na malutkie różyczki.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 6 z 10

Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 7 z 10

Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 8 z 10

Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 9 z 10

W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Krok 10 z 10

Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dietetyczny (chudy) rosół

    Dietetyczny (chudy) rosół

    1 godz 51 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

    Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

    1 godz Średni
  • Zupa koperkowa z ziemniakami

    Zupa koperkowa z ziemniakami

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu