Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem

Zupa z cukinii z makaronem

(5)
34min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cukinia średniej wielkości
2  kostek
Bulion warzywny Winiary
1 
Młoda marchewka
1  kawałek
Młody seler
1 
Biała część młodego pora
2 
Nieduże pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Makaron (raczej drobny)
2  łyżek
Oliwa
0.25  szklanka
Śmietanka kremówka 30%
trochę
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.97 g
Węglowodany
19.02 g
Tłuszcze
13.33 g
Wartość energetyczna
211.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Obfitość lata skazuje mnie na spędzanie każdej wolnej chwili w kuchni na przygotowywaniu co rusz innych pyszności. Jedyne, co jest mnie w stanie przed tym powstrzymać, a właściwie tylko ograniczyć czas pichcenia, to wysokie temperatury. Im goręcej, tym mniej chce się stać przy garach, ale nawet wówczas można przygotować coś pysznego. Na przykład zupę z cukinii z makaronem.

Zupę przygotowałam na aromatycznym Bulionie warzywnym Winiary.
Wystarczyło poddusić cukinię z cebulką, czosnkiem i dodatkiem świeżych listków tymianku, dodać pomidory, podlać bulionem, chwilę gotować, a potem jeszcze tylko trochę poczekać, aż zupa przestygnie na talerzach. Dodatek makaronu sprawia, że zupa jest pożywna, więc nikt nie będzie tęsknił za drugim daniem, które można przesunąć bliżej końca drugiej połowy dnia i podać w postaci obiadokolacji.

Młoda cukinia nie wymaga obierania ani usuwania pestek, ale z czasem pestki będą większe i takich dobrze jest pozbawić dojrzalsze okazy, podobnie jak twardej skórki. Można to z łatwością zrobić krojąc cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżeczki usunąć miąższ z pestkami.

Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
  • Krok 5

    10 min
    Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.
Zupa z cukinii z makaronem

Krok 1 z 6

Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 2 z 6

Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 3 z 6

Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 4 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 5 z 6

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 6 z 6

Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    25 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    39 min Łatwy
  • Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

    Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini i szynką

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu