Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z cukinii z makaronem

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia średniej wielkości
1 
Młoda marchewka
1  kawałek
Młody seler
1 
Biała część młodego pora
2 
Nieduże pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
0.5  szklanka
Makaron (raczej drobny)
2  łyżek
Oliwa
0.25  szklanka
Śmietanka kremówka 30%
trochę
Kilka gałązek świeżego tymianku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.97 g
Węglowodany
19.02 g
Tłuszcze
13.33 g
Wartość energetyczna
211.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
3 min
Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.
Krok 2
5 min
Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)
Krok 3
5 min
Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 4
10 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Krok 5
10 min
Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.
Krok 6
1 min
Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.
Zupa z cukinii z makaronem

Krok 1 z 6

Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 2 z 6

Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 3 z 6

Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 4 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 5 z 6

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 6 z 6

Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.

Obfitość lata skazuje mnie na spędzanie każdej wolnej chwili w kuchni na przygotowywaniu co rusz innych pyszności. Jedyne, co jest mnie w stanie przed tym powstrzymać, a właściwie tylko ograniczyć czas pichcenia, to wysokie temperatury. Im goręcej, tym mniej chce się stać przy garach, ale nawet wówczas można przygotować coś pysznego. Na przykład zupę z cukinii z makaronem.

Zupę przygotowałam na aromatycznym Bulionie warzywnym Winiary.
Wystarczyło poddusić cukinię z cebulką, czosnkiem i dodatkiem świeżych listków tymianku, dodać pomidory, podlać bulionem, chwilę gotować, a potem jeszcze tylko trochę poczekać, aż zupa przestygnie na talerzach. Dodatek makaronu sprawia, że zupa jest pożywna, więc nikt nie będzie tęsknił za drugim daniem, które można przesunąć bliżej końca drugiej połowy dnia i podać w postaci obiadokolacji.

Młoda cukinia nie wymaga obierania ani usuwania pestek, ale z czasem pestki będą większe i takich dobrze jest pozbawić dojrzalsze okazy, podobnie jak twardej skórki. Można to z łatwością zrobić krojąc cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżeczki usunąć miąższ z pestkami.

Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika