Obfitość lata skazuje mnie na spędzanie każdej wolnej chwili w kuchni na przygotowywaniu co rusz innych pyszności. Jedyne, co jest mnie w stanie przed tym powstrzymać, a właściwie tylko ograniczyć czas pichcenia, to wysokie temperatury. Im goręcej, tym
mniej chce się stać przy garach, ale nawet wówczas można przygotować coś pysznego. Na przykład zupę z cukinii z makaronem.
Zupę przygotowałam na aromatycznym Bulionie warzywnym Winiary.
Wystarczyło poddusić cukinię z cebulką, czosnkiem i dodatkiem świeżych listków tymianku, dodać pomidory, podlać bulionem, chwilę gotować, a potem jeszcze tylko trochę poczekać, aż zupa przestygnie na talerzach. Dodatek makaronu sprawia, że zupa jest pożywna, więc nikt nie będzie tęsknił za drugim daniem, które można przesunąć bliżej końca drugiej połowy dnia i podać w postaci obiadokolacji.
Młoda cukinia nie wymaga obierania ani usuwania pestek, ale z czasem pestki będą większe i takich dobrze jest pozbawić dojrzalsze okazy, podobnie jak twardej skórki. Można to z łatwością zrobić krojąc cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżeczki usunąć miąższ z pestkami.
Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0