Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Im bardziej różnorodne mięso, tym lepszy smak rosołu. Rosół przygotowany na tuszce z kury i kaczym udku ma piękny kolor, jest aromatyczny i pysznie smakuje. Rosół drobiowy z kaczką w pełni zasługuje na miano królewskiej zupy. Najpyszniej smakuje z domowym makaronem, ale można go podać z makaronem gotowym lub różnymi innymi dodatkami, na przykład kołdunami czy też kostkami z kaszy manny. Zanim ugotujecie rosół z drobiu i kaczki, sprawdźcie, jak ugotować dobry rosół. Smacznego!
Przygotowanie
151 min
Krok 1
20 min
Mięso dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody, z kaczego udka ściągamy skórę (łatwo odchodzi), przekładamy mięso do garnka co najmniej 5-litrowego, zalewamy zimną wodą, wstawiamy do gotowania na małym gazie lub niewielkiej mocy płyty, aby woda podgrzewała się powoli.
Krok 2
60 min
Odszumowujemy rosół, gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Krok 3
10 min
Po godzinie dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, umyte i obrane warzywa (liście kapusty włoskiej możemy zwinąć i związać sznurkiem przeznaczonym do celów kulinarnych), gałązkę lubczyku i gałązki zielonej pietruszki po wcześniejszym oberwaniu listków (posłużą do udekorowania rosołu na talerzach), garść ziarenek czarnego pieprzu.
Krok 4
60 min
Godzinę przed końcem gotowania doprawiamy rosół z kury i kaczki solą, posypując nią zupę, nie mieszając.
Krok 5
1 min
Rosół drobiowy z kaczką podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem, posypujemy świeżo posiekanymi listkami pietruszki. Można do rosołu dodać mięso, na którym był przygotowywany.
Krok 1
z
5
Mięso dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody, z kaczego udka ściągamy skórę (łatwo odchodzi), przekładamy mięso do garnka co najmniej 5-litrowego, zalewamy zimną wodą, wstawiamy do gotowania na małym gazie lub niewielkiej mocy płyty, aby woda podgrzewała się powoli.
Krok 2
z
5
Odszumowujemy rosół, gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Krok 3
z
5
Po godzinie dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, umyte i obrane warzywa (liście kapusty włoskiej możemy zwinąć i związać sznurkiem przeznaczonym do celów kulinarnych), gałązkę lubczyku i gałązki zielonej pietruszki po wcześniejszym oberwaniu listków (posłużą do udekorowania rosołu na talerzach), garść ziarenek czarnego pieprzu.
Krok 4
z
5
Godzinę przed końcem gotowania doprawiamy rosół z kury i kaczki solą, posypując nią zupę, nie mieszając.
Krok 5
z
5
Rosół drobiowy z kaczką podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem, posypujemy świeżo posiekanymi listkami pietruszki. Można do rosołu dodać mięso, na którym był przygotowywany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0