Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańska zupa meksykańska

0
1 godz 38 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
2 
Marchewka
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
1 
Czerwona Papryka
2  puszek
Pomidory
100  g
Czarna fasola (ew. 1 puszka)
100  g
Czerwona fasola (ew. 1 puszka)
4  łyżek
Zielony groszek
1 
Awokado
1  puszka
Kukurydza
1 
Limonka
4  łyżek
Oliwa
trochę
Świeża kolendra
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.33 g
Węglowodany
65.96 g
Tłuszcze
23.61 g
Wartość energetyczna
499.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
4 min
Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.
Krok 2
4 min
Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.
Krok 3
4 min
Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 4
4 min
Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.
Krok 5
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.
Krok 6
10 min
Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.
Krok 7
60 min
W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.
Krok 8
3 min
Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
Krok 9
3 min
Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.
Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 1 z 9

Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 2 z 9

Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 3 z 9

Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 4 z 9

Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 5 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 6 z 9

Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 7 z 9

W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 8 z 9

Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 9 z 9

Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.

Kiedy za oknem sroga zima, kulinarnie obieramy cieplejsze kierunki. Dziś w poszukiwaniu inspiracji wybraliśmy się aż do słonecznego Meksyku. Przywieźliśmy stamtąd chrupką fasolę i ostrą paprykę. Choć tradycyjne meksykańskie dania zwykle zawierają mięso, my tym razem postawiliśmy na coś nieco lżejszego. Wegetariańska zupa meksykańska ucieszy nie tylko wegetarian, ale także wegan! Wśród składników znalazły się bowiem jedynie produkty pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie!

Najlepsze przepisy na zupy dla wegetarian – oczywiście od Zakochanych w Zupach! Sprawdź:
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska zupa ogórkowa Postna kwaśnica
Żurek wegetariański w chlebku
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Ramen wegetariański
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika