Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska

Wegetariańska zupa meksykańska

(0)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
1 
Czerwona Papryka
2  puszek
Pomidory
100  g
Czarna fasola (ew. 1 puszka)
100  g
Czerwona fasola (ew. 1 puszka)
4  łyżek
Zielony groszek
1 
Awokado
1  puszka
Kukurydza
1 
Limonka
4  łyżek
Oliwa
trochę
Świeża kolendra
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.33 g
Węglowodany
65.96 g
Tłuszcze
23.61 g
Wartość energetyczna
499.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy za oknem sroga zima, kulinarnie obieramy cieplejsze kierunki. Dziś w poszukiwaniu inspiracji wybraliśmy się aż do słonecznego Meksyku. Przywieźliśmy stamtąd chrupką fasolę i ostrą paprykę. Choć tradycyjne meksykańskie dania zwykle zawierają mięso, my tym razem postawiliśmy na coś nieco lżejszego. Wegetariańska zupa meksykańska ucieszy nie tylko wegetarian, ale także wegan! Wśród składników znalazły się bowiem jedynie produkty pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie!

Najlepsze przepisy na zupy dla wegetarian – oczywiście od Zakochanych w Zupach! Sprawdź:
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska zupa ogórkowa Postna kwaśnica
Żurek wegetariański w chlebku
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Ramen wegetariański

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.
  • Krok 3

    4 min
    Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 4

    4 min
    Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.
  • Krok 5

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.
  • Krok 6

    10 min
    Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.
  • Krok 7

    60 min
    W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.
  • Krok 8

    3 min
    Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Krok 9

    3 min
    Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.
Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 1 z 9

Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 2 z 9

Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 3 z 9

Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 4 z 9

Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 5 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 6 z 9

Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 7 z 9

W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 8 z 9

Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 9 z 9

Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu