Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Wegetariańska zupa meksykańska
Dodaj do CookBook

Wegetariańska zupa meksykańska

(0)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
1 
Czerwona Papryka
2  puszek
Pomidory
100  g
Czarna fasola (ew. 1 puszka)
100  g
Czerwona fasola (ew. 1 puszka)
4  łyżek
Zielony groszek
1 
Awokado
1  puszka
Kukurydza
1 
Limonka
4  łyżek
Oliwa
trochę
Świeża kolendra
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
66 g
Wartość energetyczna
499.8 kcal
Tłuszcze
23.6 g
Białko
15.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy za oknem sroga zima, kulinarnie obieramy cieplejsze kierunki. Dziś w poszukiwaniu inspiracji wybraliśmy się aż do słonecznego Meksyku. Przywieźliśmy stamtąd chrupką fasolę i ostrą paprykę. Choć tradycyjne meksykańskie dania zwykle zawierają mięso, my tym razem postawiliśmy na coś nieco lżejszego. Wegetariańska zupa meksykańska ucieszy nie tylko wegetarian, ale także wegan! Wśród składników znalazły się bowiem jedynie produkty pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie!

Najlepsze przepisy na zupy dla wegetarian – oczywiście od Zakochanych w Zupach! Sprawdź:
Wegetariańska zupa tajska
Wegetariańska zupa ogórkowaPostna kwaśnica
Żurek wegetariański w chlebku
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Ramen wegetariański

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.
  • Krok 3

    4 min
    Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 4

    4 min
    Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.
  • Krok 5

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.
  • Krok 6

    10 min
    Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.
  • Krok 7

    60 min
    W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.
  • Krok 8

    3 min
    Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Krok 9

    3 min
    Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.
Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 1 z 9

Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 2 z 9

Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać. Podobnie z papryczką chilli – usuwając najpierw pesteczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 3 z 9

Marchewki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 4 z 9

Paprykę umyć, obrać, pokroić na paseczki.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 5 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane cebule, czosnek,marchewki, imbir i chilli. Następnie dodać paprykę. Wszystko delikatnie podsmażyć.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 6 z 9

Do zeszklonych warzyw dodać pomidory. Dolać ok. 400 ml wody. Całość gotować na niewielkim ogniu.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 7 z 9

W międzyczasie ugotować dwa rodzaje fasoli: czarną i czerwoną. Jeśli używamy fasoli z puszek dodamy je pod koniec gotowania.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 8 z 9

Ugotowane fasolki oraz kukurydzę i groszek dodać do zupy. Dolać wyciśnięty z limonki sok. Całość doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.

Wegetariańska zupa meksykańska

Krok 9 z 9

Wegetariańska zupa meksykańska doskonale smakowała będzie udekorowana posiekaną świeżą kolendrą i kawałkami awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    33 min Łatwy
  • Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    46 min Łatwy
  • Musaka wegetariańska

    Musaka wegetariańska

    1 godz 5 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu