Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

(6)
46min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pieczarki
5  łyżek
Posiekana natka pietruszki
400  g
Zielona fasolka szparagowa
5  łyżek
Posiekany koperek
150  g
Świeże liście szpinaku
3  łyżek
Posiekany estragon
1 
Duża cebula
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
2  ząbków
Czosnek
2 
Jajka
2  łodyg
Seler naciowy
5  łyżek
Sok z cytryny
4  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1  szczypta
Pieprz czarny
100  g
Ryż brązowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.1 g
Węglowodany
36.31 g
Tłuszcze
17.99 g
Wartość energetyczna
348.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto miał okazję spędzić Wielkanoc w Grecji, z pewnością spróbował mayeritsy – tradycyjnej, świątecznej zupy podawanej po nabożeństwie rezurekcyjnym. Pożywna zupa wielkanocna zyskuje wyjątkowy aromat za sprawą estragonu. W Grecji na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też jagnięciny i to właśnie na jagnięcych podrobach zazwyczaj przyrządza się mayeritsę. W wersji wegetariańskiej, zagęszczona awgolemono – roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soku z cytryny – grecka zupa wielkanocna jest równie smaczna i jednocześnie mniej kaloryczna. W sam raz na wielkanocny stół, obok polskiego żurku!

Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Zupa krem z cukinii z fetą
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    6 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.
  • Krok 2

    5 min
    Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.
  • Krok 3

    30 min
    Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
  • Krok 4

    5 min
    Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 1 z 5

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 2 z 5

Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 3 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 4 z 5

Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 5 z 5

Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

    Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

    25 min Łatwy
  • Zupa grzybowa na Wigilię

    Zupa grzybowa na Wigilię

    30 min Łatwy
  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    2 godz 27 min Średni
  • Zupa pomidorowa z grissini

    Zupa pomidorowa z grissini

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu