Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

(6)
46min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pieczarki
5  łyżek
Posiekana natka pietruszki
400  g
Zielona fasolka szparagowa
5  łyżek
Posiekany koperek
150  g
Świeże liście szpinaku
3  łyżek
Posiekany estragon
1 
Duża cebula
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
2  ząbków
Czosnek
2 
Jajka
2  łodyg
Seler naciowy
5  łyżek
Sok z cytryny
4  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1  szczypta
Pieprz czarny
100  g
Ryż brązowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.1 g
Węglowodany
36.31 g
Tłuszcze
17.99 g
Wartość energetyczna
348.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto miał okazję spędzić Wielkanoc w Grecji, z pewnością spróbował mayeritsy – tradycyjnej, świątecznej zupy podawanej po nabożeństwie rezurekcyjnym. Pożywna zupa wielkanocna zyskuje wyjątkowy aromat za sprawą estragonu. W Grecji na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też jagnięciny i to właśnie na jagnięcych podrobach zazwyczaj przyrządza się mayeritsę. W wersji wegetariańskiej, zagęszczona awgolemono – roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soku z cytryny – grecka zupa wielkanocna jest równie smaczna i jednocześnie mniej kaloryczna. W sam raz na wielkanocny stół, obok polskiego żurku!

Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Zupa krem z cukinii z fetą
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    6 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.
  • Krok 2

    5 min
    Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.
  • Krok 3

    30 min
    Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
  • Krok 4

    5 min
    Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 1 z 5

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 2 z 5

Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 3 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 4 z 5

Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 5 z 5

Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

    25 min Łatwy
  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    2 godz 27 min Średni
  • Zupa pomidorowa z grissini

    1 godz 27 min Średni
  • Rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu