Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Dodaj do CookBook

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

(0)
54 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Skrzydełka
1 
Udka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Liść laurowy
0.5  szklanka
Ryż lub drobny makaron orzo
1 
Cytryna
3 
Jajka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.1 g
Wartość energetyczna
429.8 kcal
Tłuszcze
26.6 g
Białko
34.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.

Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Krok 4

    15 min
    Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
  • Krok 8

    3 min
    Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
  • Krok 9

    5 min
    Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 1 z 10

Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 2 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 3 z 10

Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 4 z 10

Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 5 z 10

W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 6 z 10

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 7 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 8 z 10

Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 9 z 10

Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 10 z 10

Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia grecka
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu