Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
54min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
34.37 g
Węglowodany
11.14 g
Tłuszcze
26.64 g
Wartość energetyczna
429.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
5 min
Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
Krok 2
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
3 min
Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 4
15 min
Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
Krok 5
5 min
W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
Krok 6
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
Krok 7
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
Krok 8
3 min
Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
Krok 9
5 min
Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
Krok 10
3 min
Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.
Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
Komentarze 0