Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

0
54min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Skrzydełka
1 
Udka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Liść laurowy
0.5  szklanka
Ryż lub drobny makaron orzo
1 
Cytryna
3 
Jajka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.37 g
Węglowodany
11.14 g
Tłuszcze
26.64 g
Wartość energetyczna
429.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
5 min
Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
Krok 2
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
3 min
Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 4
15 min
Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
Krok 5
5 min
W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
Krok 6
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
Krok 7
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
Krok 8
3 min
Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
Krok 9
5 min
Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
Krok 10
3 min
Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 1 z 10

Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 2 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 3 z 10

Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 4 z 10

Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 5 z 10

W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 6 z 10

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 7 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 8 z 10

Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 9 z 10

Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 10 z 10

Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.

Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.

Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika