Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

(0)
54min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Skrzydełka
1 
Udka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Liść laurowy
0.5  szklanka
Ryż lub drobny makaron orzo
1 
Cytryna
3 
Jajka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.37 g
Węglowodany
11.14 g
Tłuszcze
26.64 g
Wartość energetyczna
429.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.

Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Krok 4

    15 min
    Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
  • Krok 8

    3 min
    Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
  • Krok 9

    5 min
    Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 1 z 10

Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 2 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 3 z 10

Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 4 z 10

Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 5 z 10

W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 6 z 10

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 7 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 8 z 10

Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 9 z 10

Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 10 z 10

Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia grecka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dietetyczny (chudy) rosół

    Dietetyczny (chudy) rosół

    1 godz 51 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni
  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu