Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

(0)
54min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Skrzydełka
1 
Udka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Liść laurowy
0.5  szklanka
Ryż lub drobny makaron orzo
1 
Cytryna
3 
Jajka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.37 g
Węglowodany
11.14 g
Tłuszcze
26.64 g
Wartość energetyczna
429.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słoneczne danie z kuchni świata! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa. Przekonajcie się sami, co kryje w sobie ten grecki przepis.

Cytryna w zupie nie dziwi! No dobrze, może jednak zupa W CAŁOŚCI cytrynowa – trochę Ale w innych przepisach też znajdziesz cytrynowe dodatki:
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa tex-mex
Barszcz na miodzie
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Marokańska zupa harira
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Krok 4

    15 min
    Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.
  • Krok 8

    3 min
    Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.
  • Krok 9

    5 min
    Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 1 z 10

Wszystkie warzywa oraz mięso umyć.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 2 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 3 z 10

Przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać ok.1,5 litra wody, dodać gałązkę rozmarynu,liść laurowy oraz ziele angielskie.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 4 z 10

Gotować na małym ogniu – do uzyskania esencjonalnego bulionu (miękkości warzyw).

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 5 z 10

W międzyczasie przepłukać ryż, wycisnąć sok z 1 cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 6 z 10

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Na koniec dolać sok z cytryny.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 7 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Wsypać do niego ryż lub makaron – ugotować al dente. Uważajmy, aby ryż lub makaron się nie rozgotował.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 8 z 10

Do ubitych jajek z dodatkiem soku z cytryny dolać szklankę ciepłego (nie gorącego!) bulionu. Wymieszać, a następnie dolać do zupy.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 9 z 10

Całość podgrzewać jeszcze przez moment na małym ogniu. Po dodaniu jajek zupa zacznie gęstnięć. Uważajmy, aby jej nie zagotować i nie ściąć jajek.

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

Krok 10 z 10

Zupę avgolemono podawać z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka, udekorowaną plastrami i skórką cytryny.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia grecka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dietetyczny (chudy) rosół

    1 godz 51 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni
  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu