Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

0
1 godz 32 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Pomidor lima
1  łyżka
Ocet winny z czerwonego wina
1 
Szalotka
1 
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  łyżka
Szczypiorek do dekoracji
1  łyżka
Świeża mięta do dekoracji
2 
Awokado
190  g
Jogurt naturalny
1 
Cytryna
0.5 
Mała cukinia
6  liści
Świeża mięta
1  szczypta
Sól do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.39 g
Węglowodany
18.75 g
Tłuszcze
16.66 g
Wartość energetyczna
225.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1 - chłodnik z pomidorów
10 min
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Krok 2
6 min
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Krok 3
4 min
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4
4 min
Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
Krok 5
1 min
Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
60 min
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 7 - chłodnik z awokado
5 min
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
Krok 8
2 min
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 1 - chłodnik z pomidorów z 8

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 2 z 8

Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 3 z 8

Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 4 z 8

Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 5 z 8

Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 6 z 8

Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 7 - chłodnik z awokado z 8

W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 8 z 8

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.

Wydawać by się mogło, że przygotowałyśmy już z Agatką tak dużo chłodników, że nie jesteśmy już w stanie niczym Was zaskoczyć, ale… cały czas bardzo się staramy i ciągle eksperymentujemy kulinarnie.

Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.

Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.

Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.

Polecam też:

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Chłodnik do picia

Zobacz też

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika