Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
46min
Średni
400
g
Pieczarki
5
łyżek
Posiekana natka pietruszki
400
g
Zielona fasolka szparagowa
5
łyżek
Posiekany koperek
150
g
Świeże liście szpinaku
3
łyżek
Posiekany estragon
1
Duża cebula
2
łyżek
Posiekany szczypiorek
2
ząbków
2
Jajka
2
łodyg
Seler naciowy
5
łyżek
Sok z cytryny
4
łyżek
Oliwa
1
szczypta
Sól morska
4
łyżek
1
l
Woda
1
szczypta
Pieprz czarny
100
g
Ryż brązowy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.1 g
Węglowodany
36.31 g
Tłuszcze
17.99 g
Wartość energetyczna
348.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
6 min
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.
Krok 2
5 min
Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.
Krok 3
30 min
Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
Krok 4
5 min
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.
Krok 5
3 min
Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.
Kto miał okazję spędzić Wielkanoc w Grecji, z pewnością spróbował mayeritsy – tradycyjnej, świątecznej zupy podawanej po nabożeństwie rezurekcyjnym. Pożywna zupa wielkanocna zyskuje wyjątkowy aromat za sprawą estragonu. W Grecji na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też jagnięciny i to właśnie na jagnięcych podrobach zazwyczaj przyrządza się mayeritsę. W wersji wegetariańskiej, zagęszczona awgolemono – roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soku z cytryny – grecka zupa wielkanocna jest równie smaczna i jednocześnie mniej kaloryczna. W sam raz na wielkanocny stół, obok polskiego żurku!
Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Zupa krem z cukinii z fetą
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Zupa krem z cukinii z fetą
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Komentarze 0