Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

0
46min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Pieczarki
5  łyżek
Posiekana natka pietruszki
400  g
Zielona fasolka szparagowa
5  łyżek
Posiekany koperek
150  g
Świeże liście szpinaku
3  łyżek
Posiekany estragon
1 
Duża cebula
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
2  ząbków
2 
Jajka
2  łodyg
Seler naciowy
5  łyżek
Sok z cytryny
4  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
4  łyżek
1  l
Woda
1  szczypta
Pieprz czarny
100  g
Ryż brązowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.1 g
Węglowodany
36.31 g
Tłuszcze
17.99 g
Wartość energetyczna
348.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
6 min
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.
Krok 2
5 min
Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.
Krok 3
30 min
Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
Krok 4
5 min
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.
Krok 5
3 min
Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 1 z 5

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, szklimy na złoty kolor.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 2 z 5

Dosypujemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż pieczarki zmiękną.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 3 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy fasolę, pokrojony seler, posiekaną natkę pietruszki, koperek, estragon, szczypiorek oraz surowy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż warzywa i ryż zmiękną , około 20-30 min. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 4 z 5

Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soku z cytryny. Do roztrzepanego z cytryną jajka wlewamy 2 chochle gorącej zupy – mieszamy i przelewamy całość do garnka. Ważne, żebyśmy dopilnowali, aby jajko się nie ścięło.

Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

Krok 5 z 5

Zupę podajemy udekorowaną posiekaną świeżą zieleniną.

Kto miał okazję spędzić Wielkanoc w Grecji, z pewnością spróbował mayeritsy – tradycyjnej, świątecznej zupy podawanej po nabożeństwie rezurekcyjnym. Pożywna zupa wielkanocna zyskuje wyjątkowy aromat za sprawą estragonu. W Grecji na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też jagnięciny i to właśnie na jagnięcych podrobach zazwyczaj przyrządza się mayeritsę. W wersji wegetariańskiej, zagęszczona awgolemono – roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soku z cytryny – grecka zupa wielkanocna jest równie smaczna i jednocześnie mniej kaloryczna. W sam raz na wielkanocny stół, obok polskiego żurku!

Sprawdź też inne nasze przepisy inspirowane Grecją i greckimi składnikami:
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Zupa krem z cukinii z fetą
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika