Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

(2)
4 godz 13 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Kości wołowe
300  g
Antrykot wołowy
2  l
Zimna woda
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżowa
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Ostra papryczka
0.33 
Imbir
2  łyżek
Sos rybny
trochę
Sól do smaku
trochę
Cukier do smaku
1  pęczek
Szczypiorek do posypania
1  pęczek
Świeża mięta do dekoracji
1  pęczek
Świeża kolendra do dekoracji
1  opakowanie
Makaron ryżowy
150  g
Wołowina pokrojona w cienkie plasterki (jak do carpaccio)
1 
Cytryna lub limonka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.63 g
Węglowodany
72.46 g
Tłuszcze
11.56 g
Wartość energetyczna
553.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Phở , czyli wietnamska zupa. To inaczej rodzaj rosołu ugotowanego na wołowinie (phở bò) lub kurczaku (phở gà). Początkowo zupę gotuje się jak nasz tradycyjny wywar wołowy, ale finalnie bardzo się różni smakiem, aromatem i sposobem podania. Bardzo żałuję, że nie mogę podzielić się z Wami zapachami, jakie w tej chwili unoszą się w mojej kuchni. Wywar z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnie obłędnie. Na tym etapie przypomina mi też nieco indyjską zupę gulaszową, którą gotowałam jakiś czas temu. Zupa phở zaskoczyła mnie barwą, zapachami, bardzo oryginalnym i wyrafinowanym smakiem oraz samym sposobem podania.

Gotując zupę phở przeglądałam zdjęcia z bazaru w Wietnamie, gdzie można nie tylko kupić przyprawy, ale też zobaczyć na żywo jak przyrządza się potrawy i skosztować ich na miejscu. Gdybym mogła się teleportować, to chętnie wybrałabym się na taki bazar i zabrała z sobą Agatkę. Myślę, że jeden dzień by nam nie wystarczył.

Pomarzyć dobra rzecz, a tymczasem życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania mojej wersji zupyphở.

(z podanych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy)


Polecam też:

Indyjską zupę gulaszową

Tomato bisque

Rozgrzewające minestrone

Soliankę ukraińską

Przygotowanie

253 min
  • Krok 1

    60 min
    Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
  • Krok 2

    180 min
    Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
  • Krok 3

    1 min
    Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
  • Krok 4

    10 min
    Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 5

    1 min
    Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
  • Krok 6

    1 min
    Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 1 z 6

Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 2 z 6

Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 3 z 6

Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 4 z 6

Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 5 z 6

Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 6 z 6

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe flaczki drobiowe

    Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Domowy ramen  – prosty przepis

    Domowy ramen – prosty przepis

    2 godz 32 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu