Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Phở , czyli wietnamska zupa. To inaczej rodzaj rosołu ugotowanego na wołowinie (phở bò) lub kurczaku (phở gà). Początkowo zupę gotuje się jak nasz tradycyjny wywar wołowy, ale finalnie bardzo się różni smakiem, aromatem i sposobem podania. Bardzo żałuję, że nie mogę podzielić się z Wami zapachami, jakie w tej chwili unoszą się w mojej kuchni. Wywar z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnie obłędnie. Na tym etapie przypomina mi też nieco indyjską zupę gulaszową, którą gotowałam jakiś czas temu. Zupa phở zaskoczyła mnie barwą, zapachami, bardzo oryginalnym i wyrafinowanym smakiem oraz samym sposobem podania.
Gotując zupę phở przeglądałam zdjęcia z bazaru w Wietnamie, gdzie można nie tylko kupić przyprawy, ale też zobaczyć na żywo jak przyrządza się potrawy i skosztować ich na miejscu. Gdybym mogła się teleportować, to chętnie wybrałabym się na taki bazar i zabrała z sobą Agatkę. Myślę, że jeden dzień by nam nie wystarczył.
Pomarzyć dobra rzecz, a tymczasem życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania mojej wersji zupyphở.
(z podanych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy)
Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
Krok 2
180 min
Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
Krok 3
1 min
Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
Krok 4
10 min
Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
Krok 5
1 min
Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
Krok 6
1 min
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.
Krok 1
z
6
Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
Krok 2
z
6
Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
Krok 3
z
6
Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
Krok 4
z
6
Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
Krok 5
z
6
Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
Krok 6
z
6
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0