Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

0
4 godz 13 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Kości wołowe
300  g
Antrykot wołowy
2  l
Zimna woda
1 
Laska cynamonowa
1 
Gwiazdka anyżowa
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
1 
Duża cebula
2  ząbków
0.5 
Ostra papryczka
0.33 
Imbir
2  łyżek
Sos rybny
trochę
Sól do smaku
trochę
Cukier do smaku
1  pęczek
Szczypiorek do posypania
1  pęczek
Świeża mięta do dekoracji
1  pęczek
Świeża kolendra do dekoracji
1  opakowanie
Makaron ryżowy
150  g
Wołowina pokrojona w cienkie plasterki (jak do carpaccio)
1 
Cytryna lub limonka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.63 g
Węglowodany
72.46 g
Tłuszcze
11.56 g
Wartość energetyczna
553.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

253 min
Krok 1
60 min
Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
Krok 2
180 min
Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
Krok 3
1 min
Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
Krok 4
10 min
Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
Krok 5
1 min
Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
Krok 6
1 min
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 1 z 6

Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę. W tym czasie na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 2 z 6

Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie). od koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 3 z 6

Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 4 z 6

Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 5 z 6

Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.

Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Krok 6 z 6

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.

Phở , czyli wietnamska zupa. To inaczej rodzaj rosołu ugotowanego na wołowinie (phở bò) lub kurczaku (phở gà). Początkowo zupę gotuje się jak nasz tradycyjny wywar wołowy, ale finalnie bardzo się różni smakiem, aromatem i sposobem podania. Bardzo żałuję, że nie mogę podzielić się z Wami zapachami, jakie w tej chwili unoszą się w mojej kuchni. Wywar z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnie obłędnie. Na tym etapie przypomina mi też nieco indyjską zupę gulaszową, którą gotowałam jakiś czas temu. Zupa phở zaskoczyła mnie barwą, zapachami, bardzo oryginalnym i wyrafinowanym smakiem oraz samym sposobem podania.

Gotując zupę phở przeglądałam zdjęcia z bazaru w Wietnamie, gdzie można nie tylko kupić przyprawy, ale też zobaczyć na żywo jak przyrządza się potrawy i skosztować ich na miejscu. Gdybym mogła się teleportować, to chętnie wybrałabym się na taki bazar i zabrała z sobą Agatkę. Myślę, że jeden dzień by nam nie wystarczył.

Pomarzyć dobra rzecz, a tymczasem życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania mojej wersji zupyphở.

(z podanych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy)


Polecam też:

Indyjską zupę gulaszową

Tomato bisque

Rozgrzewające minestrone

Soliankę ukraińską

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika