Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

0
1 godz 13 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Wieprzowina (schab bez kości)
600  g
Biała kapusta (1/4 główki)
0.5 
Średnia cebula
370  g
Ziemniaki (4 szt)
1.6  l
Zimna woda
4 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.33  szklanka
Przecier pomidorowy
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Gęsta śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.62 g
Węglowodany
17.52 g
Tłuszcze
4.44 g
Wartość energetyczna
163.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
5 min
Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.
Krok 2
2 min
Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.
Krok 4
40 min
Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Krok 5
15 min
Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 6
1 min
Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.
Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 1 z 6

Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 2 z 6

Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 4 z 6

Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 5 z 6

Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 6 z 6

Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.

Co jakiś czas przeszukuję swoje książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych przepisów z kuchni regionalnej i ostatnio, przeglądając kuchnię góralską, natknęłam się na ukraińską soliankę, która może nieco przypominać parzybrodę wielkopolską. W przepisie wykorzystano koncentrat pomidorowy, ja jednak wolałam dodać do ukraińskiej solianki swój domowy przecier pomidorowy, który przygotowałam latem. Nie chciałam, aby smak pomidorowy zdominował  zupę i dlatego dodałam jedynie 1/3 szklanki przecieru, ale następnym razem z pewnością dodam go nieco więcej.

Myślę, że wszyscy amatorzy kapuścianych smaków pokochają tę zupę, bo jest po prostu pyszna. Solianka ukraińska to ciekawa alternatywa dla naszego kapuśniaka czy zup gulaszowych. To też idealna propozycja na zimowy obiad, bo zupa jest bardzo sycąca.

Wzorowałam się na przepisie z „Kuchni Góralskiej” wydawnictwa Dragon. Przepis na soliankę ukraińską nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do swoich upodobań kulinarnych.

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji ukraińskiej solianki)

Na zimowy obiad polecam też :

Indyjską zupę gulaszową z jagnięciną

Zupę tex-mex

Rozgrzewającą grochówkę

Kremową zupę z soczewicy i grochu

Kapuśniak z prażokami

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika