Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

0
55min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała Cebula
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (około 1/4)
1  łyżka
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz czosnkowy do smaku
1  szczypta
Imbir do smaku
3  łodyg
Seler naciowy
1  pęczek
Natka pietruszki (lub listki bazylii)
1  opakowanie
Pomidory krojone w kawałkach (390 g)
130  g
Groszek konserwowy lub mrożony (waga po odsączeniu)
130  g
Soczewica gotowana na parze
5  plastrów
Ulubione pieczywo
1  opakowanie
Tortellini z serem

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
88.42 g
Tłuszcze
9.39 g
Wartość energetyczna
495.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.
Krok 3
15 min
Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
3 min
Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.
Krok 5
10 min
Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.
Krok 6
2 min
Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.
Krok 7
1 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.
Krok 8
8 min
Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .
Krok 9
5 min
Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.
Krok 10
1 min
Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 1 z 10

Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 2 z 10

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 3 z 10

Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 4 z 10

Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 5 z 10

Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 6 z 10

Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 7 z 10

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 8 z 10

Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 9 z 10

Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 10 z 10

Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.

Zupa jarzynowa przygotowana zimową porą zazwyczaj ma być sycąca i rozgrzewająca i stąd pomysł na przygotowanie pysznej i pożywnej minestrone z serowym tortellini. Do tej zupy można też wykorzystać zwykły makaron lub samodzielnie przygotowane ravioli. Minestrone to włoska zupy przygotowywana na bazie warzyw i można ją podawać z grzankami lub makaronem. Najlepiej wykorzystać do niej świeże warzywa, ale w sezonie zimowym musimy przynajmniej częściowo posiłkować się mrożonkami .

Minestrone najlepiej smakuje posypane świeżymi ziołami i tutaj wybór pozostawiam Wam. Sama zdecydowałam się na natkę pietruszki, ale świetnie sprawdzi się też bazylia lub tymianek cytrynowy.

(z podanych składników można przygotować około 4-5 porcji zupy)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika