Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
55min
Średni
1
Mała Cebula
1
l
Wywar warzywny lub drobiowy
1
Marchewka
1
Pietruszka (korzeń)
1
kawałek
Seler (około 1/4)
1
łyżka
Olej do smażenia
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz czosnkowy do smaku
1
szczypta
Imbir do smaku
3
łodyg
Seler naciowy
1
pęczek
Natka pietruszki (lub listki bazylii)
1
opakowanie
Pomidory krojone w kawałkach (390 g)
130
g
Groszek konserwowy lub mrożony (waga po odsączeniu)
130
g
Soczewica gotowana na parze
5
plastrów
Ulubione pieczywo
1
opakowanie
Tortellini z serem
.
Wartości odżywcze
Węglowodany
88.42 g
Tłuszcze
9.39 g
Wartość energetyczna
495.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.
Krok 3
15 min
Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
3 min
Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.
Krok 5
10 min
Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.
Krok 6
2 min
Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.
Krok 7
1 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.
Krok 8
8 min
Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .
Krok 9
5 min
Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.
Krok 10
1 min
Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.
Zupa jarzynowa przygotowana zimową porą zazwyczaj ma być sycąca i rozgrzewająca i stąd pomysł na przygotowanie pysznej i pożywnej minestrone z serowym tortellini. Do tej zupy można też wykorzystać zwykły makaron lub samodzielnie przygotowane ravioli. Minestrone to włoska zupy przygotowywana na bazie warzyw i można ją podawać z grzankami lub makaronem. Najlepiej wykorzystać do niej świeże warzywa, ale w sezonie zimowym musimy przynajmniej częściowo posiłkować się mrożonkami .
Minestrone najlepiej smakuje posypane świeżymi ziołami i tutaj wybór pozostawiam Wam. Sama zdecydowałam się na natkę pietruszki, ale świetnie sprawdzi się też bazylia lub tymianek cytrynowy.
(z podanych składników można przygotować około 4-5 porcji zupy)
Minestrone najlepiej smakuje posypane świeżymi ziołami i tutaj wybór pozostawiam Wam. Sama zdecydowałam się na natkę pietruszki, ale świetnie sprawdzi się też bazylia lub tymianek cytrynowy.
(z podanych składników można przygotować około 4-5 porcji zupy)
Komentarze 0