Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

(0)
1 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Dojrzały arbuz
0.5  opakowanie
Ser feta w kostkach
6  liści
Listki mięty pieprzowej lub cytrynowej
1  łyżka
Syrop z agawy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.25 g
Węglowodany
46.9 g
Tłuszcze
8.05 g
Wartość energetyczna
270.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czasem złoszczę się na dzieci, że namawiają mnie w warzywniaku na arbuzy, zamiast wybierać rodzime owoce. Z drugiej strony brzuszki to już im chyba pękają od czereśni i malin prosto z naszego ogródka. Zatem znów wróciliśmy z warzywniaka z arbuzem. Połowę z niego przeznaczyłam na chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą powinien posmakować nie tylko łasuchom. Kawałki słonego sera przyjemnie kontrastują ze słodyczą arbuza, mięta dodatkowo orzeźwia, dzięki czemu chłodnik, moim zdaniem, ma niewiele wspólnego ze słodkim ulepkiem.

Wybierając arbuza na chłodnik zwróćcie uwagę, żeby nie była to odmiana o małych pestkach, bo o wiele trudniej będzie je z arbuza usunąć. A jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały? Z dzieciństwa pamiętam, jak opukiwało się arbuza w nadziei, że to, co usłyszymy, pozwoli nam ocenić dojrzałość owocu. Teraz zazwyczaj kupuję arbuza krojonego i po prostu wybieram go na oko. Najważniejsze, żeby miał zwarty miąższ o intensywnej czerwonej barwie. I żeby był świeżo krojony. Takie mam w swoim warzywniaku, gdzie można kupować arbuzy na połówki, ćwiartki lub w całości.

Wielbicielom chłodników owocowych polecam także:

chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

chłodnik z rabarbaru i grzanki na słodko

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    6 min
    Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.
  • Krok 2

    60 min
    Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.
  • Krok 3

    2 min
    Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 1 z 3

Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 2 z 3

Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 3 z 3

Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Sorbet arbuzowy

    Sorbet arbuzowy

    3 godz 21 min Łatwy
  • Chłodnik owocowy z lodami na Dzień Dziecka

    Chłodnik owocowy z lodami na Dzień Dziecka

    31 min Łatwy
  • Grochówka z zielonego groszku

    Grochówka z zielonego groszku

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu