Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

0
1 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Dojrzały arbuz
0.5  opakowanie
Ser feta w kostkach
6  liści
Listki mięty pieprzowej lub cytrynowej
1  łyżka
Syrop z agawy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.25 g
Węglowodany
46.9 g
Tłuszcze
8.05 g
Wartość energetyczna
270.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
6 min
Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.
Krok 2
60 min
Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.
Krok 3
2 min
Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 1 z 3

Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 2 z 3

Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Krok 3 z 3

Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.

Czasem złoszczę się na dzieci, że namawiają mnie w warzywniaku na arbuzy, zamiast wybierać rodzime owoce. Z drugiej strony brzuszki to już im chyba pękają od czereśni i malin prosto z naszego ogródka. Zatem znów wróciliśmy z warzywniaka z arbuzem. Połowę z niego przeznaczyłam na chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą.

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą powinien posmakować nie tylko łasuchom. Kawałki słonego sera przyjemnie kontrastują ze słodyczą arbuza, mięta dodatkowo orzeźwia, dzięki czemu chłodnik, moim zdaniem, ma niewiele wspólnego ze słodkim ulepkiem.

Wybierając arbuza na chłodnik zwróćcie uwagę, żeby nie była to odmiana o małych pestkach, bo o wiele trudniej będzie je z arbuza usunąć. A jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały? Z dzieciństwa pamiętam, jak opukiwało się arbuza w nadziei, że to, co usłyszymy, pozwoli nam ocenić dojrzałość owocu. Teraz zazwyczaj kupuję arbuza krojonego i po prostu wybieram go na oko. Najważniejsze, żeby miał zwarty miąższ o intensywnej czerwonej barwie. I żeby był świeżo krojony. Takie mam w swoim warzywniaku, gdzie można kupować arbuzy na połówki, ćwiartki lub w całości.

Wielbicielom chłodników owocowych polecam także:

chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

chłodnik z rabarbaru i grzanki na słodko

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika