Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czasem złoszczę się na dzieci, że namawiają mnie w warzywniaku na arbuzy, zamiast wybierać rodzime owoce. Z drugiej strony brzuszki to już im chyba pękają od czereśni i malin prosto z naszego ogródka. Zatem znów wróciliśmy z warzywniaka z arbuzem. Połowę z niego przeznaczyłam na chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą.
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą powinien posmakować nie tylko łasuchom. Kawałki słonego sera przyjemnie kontrastują ze słodyczą arbuza, mięta dodatkowo orzeźwia, dzięki czemu chłodnik, moim zdaniem, ma niewiele wspólnego ze słodkim ulepkiem.
Wybierając arbuza na chłodnik zwróćcie uwagę, żeby nie była to odmiana o małych pestkach, bo o wiele trudniej będzie je z arbuza usunąć. A jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały? Z dzieciństwa pamiętam, jak opukiwało się arbuza w nadziei, że to, co usłyszymy, pozwoli nam ocenić dojrzałość owocu. Teraz zazwyczaj kupuję arbuza krojonego i po prostu wybieram go na oko. Najważniejsze, żeby miał zwarty miąższ o intensywnej czerwonej barwie. I żeby był świeżo krojony. Takie mam w swoim warzywniaku, gdzie można kupować arbuzy na połówki, ćwiartki lub w całości.
Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.
Krok 2
60 min
Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.
Krok 3
2 min
Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.
Krok 1
z
3
Arbuza kroję na mniejsze kawałki, dokładnie usuwając pestki, przekładam do dzbanka blendera, miksuję na gładką masę.
Krok 2
z
3
Dodaję syrop z agawy i ponownie miksuję, odstawiam do schłodzenia do lodówki.
Krok 3
z
3
Podaję z listkami świeżej mięty i kostkami sera feta. Można dodatkowo dodać skruszony lód.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0