Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić na mniejsze części.
Kawałek selera oraz ząbki czosnku obrać. Pora dokładnie umyć.
Jeśli dysponujemy kuchenką gazową, cebulę (w łupinach) położyć na palniku i krotko opalić ją płomieniami (max. 2 minuty). Można to zrobić także za pomocą ręcznego planika.
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe, zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Ogórki zetrzeć na tarce – na grubych oczkach.
Kiedy gotujące się warzywa będą półmiękkie bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami dodać z powrotem do bulionu.
Opakowanie Zupy Ogórkowej rozmieszać w 400 ml zimniej wody, dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać i dolać do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Na koniec dodać utarte na tarce ogórki, ew. marynowane cebulki, które nadadzą zupie ciekawego aromatu oraz drobno posiekany koperek.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0