Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

(0)
43min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Świeży zielony groszek
1  pęczek
Świeży szpinak
1 
Cukinia
1 
Brokuł
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Młoda marchewka
1  pęczek
Młoda pietruszka
1  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.27 g
Węglowodany
33.25 g
Tłuszcze
11.44 g
Wartość energetyczna
252.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O tej porze roku nie sposób nie bawić się w kuchni kolorami! Dziś odcieniem przewodnim będzie zielony. W garnku wylądują kolejno zielony brokuł, zielona cukinia, zielony groszek i szpinak. Dla przełamania zielonej palety wkradnie się odcień pomarańczowy. Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi to majowe “must-do”!

Poniższa zupa to danie lekkostrawne, którym bez obaw mogą się zajadać wszystkie osoby będące na diecie. Zdecydowałam się poeksperymentować nieco z jej konsystencją i doszłam do wniosku, że najlepiej smakuje taka “na pół” zmiksowana, kiedy na łyżkę od czasu do czasu trafi coś do chrupania. Oprócz kawałków warzyw, są to także pyszne marchewkowe i pietruszkowe chipsy.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.
  • Krok 3

    1 min
    Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
  • Krok 4

    1 min
    Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.
  • Krok 5

    2 min
    Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.
  • Krok 6

    4 min
    Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.
  • Krok 8

    10 min
    Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.
  • Krok 10

    1 min
    Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.
  • Krok 11

    1 min
    Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Krok 12

    15 min
    Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.
  • Krok 13

    1 min
    Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 1 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 2 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 3 z 14

Brokuła umyć, podzielić na różyczki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 5 z 14

Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 6 z 14

Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 7 z 14

Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 8 z 14

Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 9 z 14

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 10 z 14

Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 11 z 14

Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 12 z 14

Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 13 z 14

Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 14 z 14

Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Zupa z brukwi na kurczaku

    Zupa z brukwi na kurczaku

    1 godz 11 min Średni
  • Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

    Zupa tajska z dynią - sprawdzony przepis

    1 godz 19 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu