Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi
Dodaj do CookBook

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

(0)
43 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Świeży zielony groszek
1  pęczek
Świeży szpinak
1 
Cukinia
1 
Brokuł
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Młoda marchewka
1  pęczek
Młoda pietruszka
1  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.2 g
Wartość energetyczna
252.1 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
10.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O tej porze roku nie sposób nie bawić się w kuchni kolorami! Dziś odcieniem przewodnim będzie zielony. W garnku wylądują kolejno zielony brokuł, zielona cukinia, zielony groszek i szpinak. Dla przełamania zielonej palety wkradnie się odcień pomarańczowy. Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi to majowe “must-do”!

Poniższa zupa to danie lekkostrawne, którym bez obaw mogą się zajadać wszystkie osoby będące na diecie. Zdecydowałam się poeksperymentować nieco z jej konsystencją i doszłam do wniosku, że najlepiej smakuje taka “na pół” zmiksowana, kiedy na łyżkę od czasu do czasu trafi coś do chrupania. Oprócz kawałków warzyw, są to także pyszne marchewkowe i pietruszkowe chipsy.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    1 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.
  • Krok 3

    1 min
    Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
  • Krok 4

    1 min
    Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.
  • Krok 5

    2 min
    Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.
  • Krok 6

    4 min
    Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.
  • Krok 8

    10 min
    Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.
  • Krok 10

    1 min
    Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.
  • Krok 11

    1 min
    Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Krok 12

    15 min
    Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.
  • Krok 13

    1 min
    Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 1 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 2 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 3 z 14

Brokuła umyć, podzielić na różyczki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 5 z 14

Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 6 z 14

Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 7 z 14

Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 8 z 14

Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 9 z 14

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 10 z 14

Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 11 z 14

Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 12 z 14

Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 13 z 14

Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 14 z 14

Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

    33 min Łatwy
  • Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    46 min Łatwy
  • Musaka wegetariańska

    Musaka wegetariańska

    1 godz 5 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu