Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wegetariański w chlebku

0
52min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Woda
350  ml
Zakwas na żurek
2  łyżek
Świeżo starty chrzan (można zastąpić chrzanem ze słoiczka)
2 
Mała marchewka
3 
Suszone grzyby
1  ząbek
2  łyżek
Majeranek
2 
Liść laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
3  łyżek
Mleko kokosowe lub śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji
1 
Chlebek do podania
4 
Jajko ugotowane na twardo

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.85 g
Węglowodany
14.1 g
Tłuszcze
4 g
Wartość energetyczna
115.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
20 min
Przygotuj bulion – zagotuj, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.
Krok 2
3 min
Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.
Krok 3
3 min
Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj).
Krok 4
3 min
W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.
Krok 5
3 min
Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.
Krok 6
3 min
Majeranek najlepiej rozetrzyj mocno w dłoniach – dzięki temu uwolnią się z niego olejki eteryczne i żurek zyska niesamowity ziołowy aromat.
Krok 7
10 min
Gotuj dalej na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 8
4 min
Następnie wyłącz ogień, a do żurku wlej mleko kokosowe (lub opcjonalnie śmietanę). Jeśli używasz śmietany to wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.
Krok 9
3 min
Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.
Żurek wegetariański w chlebku

Krok 1 z 9

Przygotuj bulion – zagotuj, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 2 z 9

Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 3 z 9

Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj).

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 4 z 9

W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 5 z 9

Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 6 z 9

Majeranek najlepiej rozetrzyj mocno w dłoniach – dzięki temu uwolnią się z niego olejki eteryczne i żurek zyska niesamowity ziołowy aromat.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 7 z 9

Gotuj dalej na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 8 z 9

Następnie wyłącz ogień, a do żurku wlej mleko kokosowe (lub opcjonalnie śmietanę). Jeśli używasz śmietany to wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 9 z 9

Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.

Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa serwowana na wielkanocnym stole. W moim rodzinnym domu barszcz biały nie był serwowany i dlatego to żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie świąt.

Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować alternatywną wersję żurku będącego dobrym, bezmięsnym zamiennikiem klasycznej wersji. I bądźcie spokojni – zapewniam, że w takiej wersji jest równie smaczny.

Żurek wegetariański gotuję na bulionie jarzynowym z dodatkiem chrzanu, suszonych grzybów, zakwasu, a także przypraw takich jak: liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Fajnie, jak mam akurat domowy wywar, ale jeśli ochota na wegetariański żurek naszła mnie znienacka, to sprawdzi się też Bulion warzywny WINIARY. Standardową śmietanę zastępuję mlekiem kokosowym, ale żurek w tej lekko niekonwencjonalnej formie serwuję jak najbardziej tradycyjnie – w miseczce chlebowej z połówkami jajka, plasterkami ugotowanej marchewki i sporą ilością aromatycznego majeranku. Żeby żurek był zupełnie wegański, wystarczy pominąć jajka.

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy wegetariańskie:
Ramen wegetariański
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Krem z pora – FIT!
Lunch bowl – miska pełna witamin
A o zupach w diecie wegetariańskiej możecie też poczyta tutaj.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika