Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku
Żurek wegetariański w chlebku

Żurek wegetariański w chlebku

(0)
52min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  l
Woda
350  ml
Zakwas na żurek
2  łyżek
Świeżo starty chrzan (można zastąpić chrzanem ze słoiczka)
2 
Mała marchewka
3 
Suszone grzyby
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Majeranek
2 
Liść laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
3  łyżek
Mleko kokosowe lub śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji
1 
Chlebek do podania
4 
Jajko ugotowane na twardo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.85 g
Węglowodany
14.1 g
Tłuszcze
4 g
Wartość energetyczna
115.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa serwowana na wielkanocnym stole. W moim rodzinnym domu barszcz biały nie był serwowany i dlatego to żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie świąt.

Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem jednak chciałbym zaproponować alternatywną wersję żurku będącego dobrym, bezmięsnym zamiennikiem klasycznej wersji. I bądźcie spokojni – zapewniam, że w takiej wersji jest równie smaczny.

Żurek wegetariański gotuję na bulionie jarzynowym z dodatkiem chrzanu, suszonych grzybów, zakwasu, a także przypraw takich jak: liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Fajnie, jak mam akurat domowy wywar, ale jeśli ochota na wegetariański żurek naszła mnie znienacka, to sprawdzi się też Bulion warzywny WINIARY. Standardową śmietanę zastępuję mlekiem kokosowym, ale żurek w tej lekko niekonwencjonalnej formie serwuję jak najbardziej tradycyjnie – w miseczce chlebowej z połówkami jajka, plasterkami ugotowanej marchewki i sporą ilością aromatycznego majeranku. Żeby żurek był zupełnie wegański, wystarczy pominąć jajka.

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy wegetariańskie:
Ramen wegetariański
Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)
Flaczki wegetariańskie z boczniakiem
Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Krem z pora – FIT!
Lunch bowl – miska pełna witamin
A o zupach w diecie wegetariańskiej możecie też poczyta tutaj.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    20 min
    Przygotuj bulion – zagotuj, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.
  • Krok 3

    3 min
    Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj).
  • Krok 4

    3 min
    W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  • Krok 5

    3 min
    Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.
  • Krok 6

    3 min
    Majeranek najlepiej rozetrzyj mocno w dłoniach – dzięki temu uwolnią się z niego olejki eteryczne i żurek zyska niesamowity ziołowy aromat.
  • Krok 7

    10 min
    Gotuj dalej na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    4 min
    Następnie wyłącz ogień, a do żurku wlej mleko kokosowe (lub opcjonalnie śmietanę). Jeśli używasz śmietany to wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.
  • Krok 9

    3 min
    Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.
Żurek wegetariański w chlebku

Krok 1 z 9

Przygotuj bulion – zagotuj, a następnie dodaj marchewkę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj do czasu aż warzywa zmiękną.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 2 z 9

Marchewkę wyciągnij z wywaru i zachowaj do podania.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 3 z 9

Do garnka dodaj chrzan i namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, i stopniowo wlewaj zakwas do momentu, aż zupa będzie odpowiednio kwaśna (cały czas próbuj).

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 4 z 9

W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 5 z 9

Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 6 z 9

Majeranek najlepiej rozetrzyj mocno w dłoniach – dzięki temu uwolnią się z niego olejki eteryczne i żurek zyska niesamowity ziołowy aromat.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 7 z 9

Gotuj dalej na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 8 z 9

Następnie wyłącz ogień, a do żurku wlej mleko kokosowe (lub opcjonalnie śmietanę). Jeśli używasz śmietany to wcześniej zahartuj ją w szklance – dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj, a potem wlej powoli do żurku, cały czas mieszając.

Żurek wegetariański w chlebku

Krok 9 z 9

Żurek podawaj w chlebku z jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką pokrojoną w plasterki i listkami rzeżuchy lub posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wegetariański

    Żurek wegetariański

    3 godz 43 min Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu