Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupy w diecie wegetariańskiej ZWZ WINIARY

Zupy w diecie wegetariańskiej

Każda dieta, także wegetariańska, powinna być dietą zbilansowaną, czyli taką, która dostarcza naszemu organizmowi odpowiednią ilość energii i zaspokaja nasze zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze. Kiedy mamy do dyspozycji zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i te pochodzenia zwierzęcego, zadanie to wydaje się być proste. Sprawa może się jednak poważnie skomplikować, kiedy wykluczymy z diety tę drugą grupę produktów. Dlaczego? Ponieważ nie tylko ilość, ale i jakość składników odżywczych jest różna w każdej z tych grup. Produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w białko. Jeżeli z nich zrezygnujemy, a jednocześnie nie poszukamy alternatywnego źródła białka i innych składników odżywczych, nasza dieta może być daleka od idealnej.

zupy-w-diecie-wegetariańskiej-dyptyk-2 ZWZ WINIARY

Jeśli traktujemy wegetarianizm jako dietę bezmięsną, ale nie wykluczającą produktów pochodzenia zwierzęcego jak nabiał czy jaja, możemy tak umiejętnie układać nasz jadłospis, żeby niczego nam nie brakowało. Z pomocą przychodzą nam także zupy.

Zupy są ważne

Zupy mają istotne znaczenie w każdej diecie. W diecie wegetariańskiej także są nieocenione:

1. Zupy w diecie są doskonałym miejscem dla przeróżnego rodzaju bogatych w białko nasion roślin strączkowych – soi (ta zawiera wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć), soczewicy, ciecierzycy, fasoli, grochu, bobu. Od naszej fantazji zależy, jak wykorzystamy przeróżne źródła białka pochodzenia roślinnego do przygotowania naszych zup. Ja podpowiadam kilka przepisów już teraz:

  • pomidorówka z soczewicą
  • kremowa zupa warzywna z soczewicy i grochu
  • zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
  • pożywna zupa z ciecierzycą
  • krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
  • zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami
tzy-zupy-z-pomidorówki-ciecierzyca-IMG_6706_0 ZWZ WINIARYtrzy-zupy-z-pomidorówki-ciecierzyca_0 ZWZ WINIARY

2. Zupy są pełne warzyw – a te ugotowane (lub upieczone) powinny stanowić 2/3 wszystkich spożywanych. Dlaczego gotowane warzywa są tak ważne, skoro tyle się mówi na przykład o utracie witamin w procesie gotowania? Bowiem składniki odżywcze w warzywach gotowanych są lepiej przyswajane niż te pochodzące z warzyw surowych. Przykładem może być likopen, związek z grupy karotenoidów o właściwościach antyutleniających, którego doskonałym źródłem są przetworzone pomidory, podane na przykład w takiej postaci:

  • zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową
  • rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

3. Zupy w diecie mogą stanowić dodatkowe źródło białka zwierzęcego – możemy przygotować je z jajkiem bądź z różnego rodzaju serami. Szczególnie polecam:

  • zupę krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
  • botwinka z jajkiem
  • zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

4. Zupy mogą być źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Taki jest na przykład chłodnik z awokado lub zupa skropiona olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Cenne kwasy tłuszczowe znajdziemy też w orzechach, którymi możemy posypać zupy kremy, a które są także źródłem ważnego w diecie wegetariańskiej białka roślinnego.

5. Zupy w diecie mogą być źródłem ważnych pierwiastków, na których niedobory są narażeni wegetarianie – na przykład żelaza (znajdziemy je w zupach z warzyw liściastych, na przykład w zupie szpinakowej, zupie z jarmużu), cynku (zupa z kukurydzy z grillowaną tortillą), witaminy B12 (którą znajdziemy w zupach z jajkiem lub z dodatkiem sera).

6. Zupy dostarczają porcję płynów potrzebnych naszemu organizmowi niezależnie od rodzaju diety – powinniśmy przyjmować dziennie ok. 2,5l płynów, włączając w to między innymi wodę zawartą w zupach.

Wypróbujcie też nasze inne wegetariańskie zupy:

  • zupa jarzynowa  selerem naciowym i brukselką
  • pikantna zupa dyniowa z serem grana padano i czarnuszką
  • owsianka na mleku z pomarańczą i szafranem
  • krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
  • zupa kalafiorowo-koperkowa z grzankami
zupy-w-diecie-wegetariańskiej-IMG_3319 ZWZ WINIARYzupy-w-diecie-wegetariańskiej-1 ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Polecane artykuły

Razem świętujemy w wersji wege!

7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
11 pysznych pomysłów na Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
11 pysznych pomysłów na Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu