Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

(1)
1 godz 53 min
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Papryka czerwona
1 
Cebula
1  główka
Czosnek
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  l
Woda
7  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
4  łyżek
Serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.88 g
Węglowodany
33.62 g
Tłuszcze
26.13 g
Wartość energetyczna
392.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W jeden z chłodniejszych lipcowych dni postanowiłam włączyć piekarnik i przygotowałam krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone. Moje przyjaciółki podsunęły mi ten apetyczny pomysł, kiedy w naszej lokalnej restauracji serwowano właśnie takie pyszności.

Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.

A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:

pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    60 min
    Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
  • Krok 2

    2 min
    W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.
  • Krok 3

    1 min
    15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.
  • Krok 4

    30 min
    Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
  • Krok 5

    6 min
    Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 2 z 8

W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 3 z 8

15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 4 z 8

Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 5 z 8

Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 6 z 8

Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 7 z 8

Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 8 z 8

Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Halina

Zmiana strony totalnie na gorsze. Uwielbiałam Was. Teraz jest nieczytelnie, brzydko i bez gustu. Poprzednia strona była przepiękna i klarowna. Teraz wyskakują przepisy ludzi nie związane z Wami, w nosie mam Winiary, uwielbiam Wasze przepisy, a Wy się sprzedałyście. Plus gdzie jest Pan.

Winiary
Expert

Halino, przepisy na podstronie Zakochane w Zupach (znajdziesz je w bocznym menu) pozostały takie same, jak na blogu ZwZ - a ich autorkami pozostają Ania i Agata. Jeśli wyłącznie one Cię interesują, możesz korzystać wyłącznie z zawartości zakładki Przepisy (boczne menu - Zakochane w Zupach - Przepisy). Treść przepisów się nie zmieniła. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że wrócisz do nas na którąś z pysznych zup Ani lub Agaty. :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    1 godz 57 min
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    2 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu