Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

(1)
1 godz 53 min
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Papryka czerwona
1 
Cebula
1  główka
Czosnek
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  l
Woda
7  gałązek
Tymianek świeży
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
4  łyżek
Serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.88 g
Węglowodany
33.62 g
Tłuszcze
26.13 g
Wartość energetyczna
392.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W jeden z chłodniejszych lipcowych dni postanowiłam włączyć piekarnik i przygotowałam krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone. Moje przyjaciółki podsunęły mi ten apetyczny pomysł, kiedy w naszej lokalnej restauracji serwowano właśnie takie pyszności.

Podczas przygotowań, moja kuchnia wypełniła się kuszącym zapachem. Za surową papryką nie przepadam, ale pieczona nie ma sobie równych i ściąga do kuchni każdego, kto znajdzie się w zasięgu jej aromatu. A i pieczony czosnek ma zupełnie inny aromat niż świeży, dlatego spokojnie można go dodać do zupy w dużej ilości.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone jest łagodną zupą o aksamitnej konsystencji, którą wspaniale aromatyzuje tymianek z piekarnika. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Chociaż potrzeba jednej rzeczy – dokładki. Najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo nam było mało, a na dokładki nie było.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy.

A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie:

pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    60 min
    Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
  • Krok 2

    2 min
    W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.
  • Krok 3

    1 min
    15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.
  • Krok 4

    30 min
    Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
  • Krok 5

    6 min
    Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 2 z 8

W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry), dodajemy obok papryki przekrojoną na pół cebulę i zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku. Czosnek koniecznie pieczemy w folii aluminiowej, bo potrafi strzelać w piekarniku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 3 z 8

15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do piekarnika gałązki tymianku.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 4 z 8

Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 5 z 8

Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka, dodajemy upieczoną cebulę i wyciskamy czosnek z łupinek. Z gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy do rondelka.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 6 z 8

Podlewamy warzywa wywarem i gotujemy 10 minut.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 7 z 8

Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy połowę sera mascarpone i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

Krok 8 z 8

Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Halina

Zmiana strony totalnie na gorsze. Uwielbiałam Was. Teraz jest nieczytelnie, brzydko i bez gustu. Poprzednia strona była przepiękna i klarowna. Teraz wyskakują przepisy ludzi nie związane z Wami, w nosie mam Winiary, uwielbiam Wasze przepisy, a Wy się sprzedałyście. Plus gdzie jest Pan.

Winiary
Expert

Halino, przepisy na podstronie Zakochane w Zupach (znajdziesz je w bocznym menu) pozostały takie same, jak na blogu ZwZ - a ich autorkami pozostają Ania i Agata. Jeśli wyłącznie one Cię interesują, możesz korzystać wyłącznie z zawartości zakładki Przepisy (boczne menu - Zakochane w Zupach - Przepisy). Treść przepisów się nie zmieniła. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że wrócisz do nas na którąś z pysznych zup Ani lub Agaty. :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

    1 godz 57 min
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    2 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu