Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
Dodaj do CookBook

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

(1)
1 godz 30 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Opakowanie mrożonego bobu
6 
Ziemniaki
2 
Cebula dymka ze szczypiorem
1  łyżka
Masło
1 
Młoda cebula
1  opakowanie
Włoszczyzna
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Ziarna czarnego pieprzu
4 
Goździki
1  gałązka
Lubczyk
3  gałązek
Świeży tymianek
trochę
Kilka ździebełek szczypiorku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.2 g
Wartość energetyczna
285.4 kcal
Tłuszcze
3.7 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem planowałam ugotować ze świeżego bobu. W pierwszej połowie czerwca mogłoby się wydawać to niemożliwe, jednak kilka dni temu w moim warzywniaku był świeży bób. Niestety tak jak niespodziewanie się pojawił, tak znikł, bo amatorów letnich smaków w okolicy nie brakuje. A mi właśnie zamarzyła się zupa ze świeżym bobem…

Bób kojarzy mi się z upalnym latem, bo takie właśnie gorące lata pamiętam z mojego dzieciństwa. Szeroko otwarte okna w mieszkaniu, koty wylegujące się w słońcu i bób okraszony masełkiem. Cudowne lata 🙂 Dziś patrząc na zimny czerwcowy świat za oknem zastanawiam się, czy w tym roku lato w ogóle będzie? O tej porze roku powinno być już naprawdę gorąco, tymczasem jest zwyczajnie zimno, o deszczu nie wspomnę… Ach, żeby mnie tak za to moje narzekanie lipcowe słońce w moim własnym ogródku przypiekło :).

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem jest całkiem sporą namiastką letnich klimatów, które można przywołać w każdej chwili, przygotowując zupę z mrożonego bobu. Mój krem wyszedł dość gęsty i długo trzymał ciepło. Latem można go przygotować z bobu świeżego, dodając więcej bulionu lub zmniejszając ilość ziemniaków, by miał lżejszą konsystencję.

Do bulionu, na którym przygotowałam krem ziemniaczany z bobem i tymiankiem, dodałam młodą cebulę z wbitymi czterema goździkami, których aromat świetnie skomponował się z bobem.

Wszystkim wielbicielom ziemniaczanych kremów polecam też bardzo ziołowy krem z ziemniaków z łososiem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    1 min
    Mrożony bób przesypuję na talerz i odstawiam do rozmrożenia.
  • Krok 2

    50 min
    W tym czasie gotuję litr bulionu warzywnego z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, gałązki lubczyku i cebuli z wbitymi goździkami (można ugotować więcej bulionu, pozostawić litr, resztę przelać do innego naczynia i dodać do przygotowywanego kremu, gdy będzie zbyt gęsty). Przecedzam.
  • Krok 3

    3 min
    Dymkę ze szczypiorkiem cienko kroję, chwilę podduszam na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaję obrany bób (zawsze go obieram, choć łupinki są jadalne i bardzo zdrowe), odsypując wcześniej niecałą szklankę, duszę jeszcze chwilę.
  • Krok 5

    8 min
    W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
  • Krok 6

    15 min
    Bób z dymką dodaję do garnka z bulionem, dodaję ziemniaki, gotuję 15 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    Pozostały bób wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Dodaję do kremu rozlanego do miseczek, posypuję listkami świeżego tymianku i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    Zupa krem brokułowo-szpinakowy

    1 godz 22 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego

    Zupa krem z pora i serka topionego

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu