Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem
26min
Łatwy
2
Cebula dymka
0.5
kg
Ziemniaki
1
Biała część pora
0.13
Seler
3
łyżek
0.75
l
Woda
50
g
Jogurt grecki
1
łyżka
Masło
0.5
pęczek
Natka pietruszki (tylko listki)
0.5
pęczek
Szczypiorek
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
opakowanie
Łosoś wędzony w plastrach
.
Wartości odżywcze
Białko
14.9 g
Węglowodany
21.57 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
204.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Cebulę drobno kroję i podduszam na maśle.
Krok 2
15 min
Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony seler, pokrojony w talarki por, gotuję do miękkości około 15 minut.
Krok 3
3 min
Dodaję świeżo posiekane zioła, zostawiając trochę szczypiorku do dekoracji, miksuję, dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
Krok 4
3 min
Podaję z plastrami łososia i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Zwykle ziemniak w zupie to bohater drugiego planu. Groszek, pieczarki, seler – to one dumnie oddają zupie swoje imię i smak. A ziemniak? Zwykle w tle, gdzieś z boku albo na samym końcu. Dlatego dziś postanowiłam poświęcić mu zupę – a konkretniej krem z ziemniaków.
Łosoś nie jest koniecznym dodatkiem, ale zioła tak i obowiązkowo w dużej ilości. Podstawą jest szczypiorek i pietruszka, ale można je zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Ja z pewnością następnym razem dodam kolendrę lub koperek, choć wersja dzisiejsza trafia na listę moich ukochanych zup. Zamiast łososia, do kremu z ziemniaków można dodać chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, ser feta, chipsy warzywne lub inne ulubione dodatki – za każdym razem inne :). A on wspaniale wydobędzie ich smak!
Łosoś nie jest koniecznym dodatkiem, ale zioła tak i obowiązkowo w dużej ilości. Podstawą jest szczypiorek i pietruszka, ale można je zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Ja z pewnością następnym razem dodam kolendrę lub koperek, choć wersja dzisiejsza trafia na listę moich ukochanych zup. Zamiast łososia, do kremu z ziemniaków można dodać chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, ser feta, chipsy warzywne lub inne ulubione dodatki – za każdym razem inne :). A on wspaniale wydobędzie ich smak!
Komentarze 0