Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula dymka
0.5  kg
Ziemniaki
1 
Biała część pora
0.13 
Seler
3  łyżek
0.75  l
Woda
50  g
Jogurt grecki
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Natka pietruszki (tylko listki)
0.5  pęczek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  opakowanie
Łosoś wędzony w plastrach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.9 g
Węglowodany
21.57 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
204.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Cebulę drobno kroję i podduszam na maśle.
Krok 2
15 min
Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony seler, pokrojony w talarki por, gotuję do miękkości około 15 minut.
Krok 3
3 min
Dodaję świeżo posiekane zioła, zostawiając trochę szczypiorku do dekoracji, miksuję, dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
Krok 4
3 min
Podaję z plastrami łososia i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 1 z 4

Cebulę drobno kroję i podduszam na maśle.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 2 z 4

Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony seler, pokrojony w talarki por, gotuję do miękkości około 15 minut.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 3 z 4

Dodaję świeżo posiekane zioła, zostawiając trochę szczypiorku do dekoracji, miksuję, dodaję jogurt i dokładnie mieszam.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 4 z 4

Podaję z plastrami łososia i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Zwykle ziemniak w zupie to bohater drugiego planu. Groszek, pieczarki, seler – to one dumnie oddają zupie swoje imię i smak. A ziemniak? Zwykle w tle, gdzieś z boku albo na samym końcu. Dlatego dziś postanowiłam poświęcić mu zupę – a konkretniej krem z ziemniaków.

Łosoś nie jest koniecznym dodatkiem, ale zioła tak i obowiązkowo w dużej ilości. Podstawą jest szczypiorek i pietruszka, ale można je zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Ja z pewnością następnym razem dodam kolendrę lub koperek, choć wersja dzisiejsza trafia na listę moich ukochanych zup. Zamiast łososia, do kremu z ziemniaków można dodać chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, ser feta, chipsy warzywne lub inne ulubione dodatki – za każdym razem inne :). A on wspaniale wydobędzie ich smak!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika