Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula dymka
0.5  kg
Ziemniaki
1 
Biała część pora
0.13 
Seler
3  łyżek
Bulion warzywny
0.75  l
Woda
50  g
Jogurt grecki
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Natka pietruszki (tylko listki)
0.5  pęczek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  opakowanie
Łosoś wędzony w plastrach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.79 g
Węglowodany
25.66 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
217.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zwykle ziemniak w zupie to bohater drugiego planu. Groszek, pieczarki, seler – to one dumnie oddają zupie swoje imię i smak. A ziemniak? Zwykle w tle, gdzieś z boku albo na samym końcu. Dlatego dziś postanowiłam poświęcić mu zupę – a konkretniej krem z ziemniaków.

Łosoś nie jest koniecznym dodatkiem, ale zioła tak i obowiązkowo w dużej ilości. Podstawą jest szczypiorek i pietruszka, ale można je zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Ja z pewnością następnym razem dodam kolendrę lub koperek, choć wersja dzisiejsza trafia na listę moich ukochanych zup. Zamiast łososia, do kremu z ziemniaków można dodać chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, ser feta, chipsy warzywne lub inne ulubione dodatki – za każdym razem inne :). A on wspaniale wydobędzie ich smak!

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę drobno kroję i podduszam na maśle.
  • Krok 2

    15 min
    Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony seler, pokrojony w talarki por, gotuję do miękkości około 15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaję świeżo posiekane zioła, zostawiając trochę szczypiorku do dekoracji, miksuję, dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
  • Krok 4

    3 min
    Podaję z plastrami łososia i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 1 z 4

Cebulę drobno kroję i podduszam na maśle.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 2 z 4

Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony seler, pokrojony w talarki por, gotuję do miękkości około 15 minut.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 3 z 4

Dodaję świeżo posiekane zioła, zostawiając trochę szczypiorku do dekoracji, miksuję, dodaję jogurt i dokładnie mieszam.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Krok 4 z 4

Podaję z plastrami łososia i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni
  • Zupa z liści młodej rzodkiewki

    Zupa z liści młodej rzodkiewki

    19 min Łatwy
  • Zupa z dzikimi ziołami

    Zupa z dzikimi ziołami

    19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu