Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z ciecierzycy? To nie brzmi przyjaźnie, więc niejadkowi lepiej powiedzieć, że na obiad będzie zupa z cieciorki. Ciecierzyca, podobnie jak fasola, groch i bób, jest doskonałym źródłem białka, zatem stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Przygotowana z niej zupa będzie odżywcza i sycąca i może stanowić pełnowartościowy jednodaniowy obiad.
Cieciorka ma nie tylko dużo białka, ale i błonnika, a także wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin. Ale dla mnie chyba najważniejsze to, że zupa z niej jest przepyszna, o czym przekonałam się dopiero teraz, bo to moje pierwsze spotkanie z ciecierzycą. Do swojej zupy użyłam suchą ciecierzycę, można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, dzięki czemu ominie nas wielogodzinne moczenie nasion i skróci się czas jej przygotowania. Wówczas tę pyszną zupę będzie można przygotować zupełnie spontanicznie i w krótkim czasie.
Pożywna zupa z ciecierzycą ze świeżym tymiankiem świetnie smakuje także w postaci kremu i z dodatkiem chrupiących grzanek. Taka wersja zdecydowanie bardziej przypadła do gustu moim dzieciom. Jak dla obie są pyszne i warte spróbowania.
Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.
Krok 2
90 min
Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).
Krok 3
10 min
Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.
Krok 4
12 min
Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.
Krok 5
3 min
Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.
Krok 6
1 min
Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.
Krok 1
z
6
Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.
Krok 2
z
6
Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).
Krok 3
z
6
Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.
Krok 4
z
6
Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.
Krok 5
z
6
Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.
Krok 6
z
6
Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0