
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Cieciorka ma nie tylko dużo białka, ale i błonnika, a także wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin. Ale dla mnie chyba najważniejsze to, że zupa z niej jest przepyszna, o czym przekonałam się dopiero teraz, bo to moje pierwsze spotkanie z ciecierzycą. Do swojej zupy użyłam suchą ciecierzycę, można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, dzięki czemu ominie nas wielogodzinne moczenie nasion i skróci się czas jej przygotowania. Wówczas tę pyszną zupę będzie można przygotować zupełnie spontanicznie i w krótkim czasie.
Pożywna zupa z ciecierzycą ze świeżym tymiankiem świetnie smakuje także w postaci kremu i z dodatkiem chrupiących grzanek. Taka wersja zdecydowanie bardziej przypadła do gustu moim dzieciom. Jak dla obie są pyszne i warte spróbowania.
Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z cieciorki z serem kozim
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
90 minKrok 3
10 minKrok 4
12 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.

Krok 2 z 6
Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).

Krok 3 z 6
Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.

Krok 4 z 6
Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.

Krok 5 z 6
Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.

Krok 6 z 6
Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0