Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z cieciorki z serem kozim

(0)
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Puszka ciecierzycy
2 
Ziemniaki małe
1 
Cebula
1 
Kawałek pora
2  łyżek
Oliwa
1  gałązka
Świeży tymianek
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
10  dag
Kozi ser
1  gałązka
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.68 g
Węglowodany
31.34 g
Tłuszcze
14.18 g
Wartość energetyczna
296.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, szczypty chili i kurkumy.
Krok 2
5 min
Dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Cieciorkę przepłukujemy na sicie. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków, podlewamy wodą (ok. 0,7 – 1l), zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 4
3 min
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z kawałkami sera koziego, dekorujemy listkami tymianku.
Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Krok 1 z 5

Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, szczypty chili i kurkumy.

Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Krok 2 z 5

Dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, jeszcze chwilę smażymy.

Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Krok 3 z 5

Cieciorkę przepłukujemy na sicie. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków, podlewamy wodą (ok. 0,7 – 1l), zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Krok 4 z 5

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa krem z cieciorki z serem kozim

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kawałkami sera koziego, dekorujemy listkami tymianku.

Prościej chyba się nie da! Zupa krem z cieciorki z serem kozim może być przygotowana w 20 minut od momentu poczucia pierwszego głodu, bo omija nas wielogodzinne moczenie suchych ziaren. Ciecierzyca z puszki nie odbiega smakiem od suszonej, więc niczego nie tracimy – jedynie zyskujemy cenny czas! Jak najbardziej można więc tę pożywną zupę przygotować w środku pracowitego tygodnia.

Na smak zupy z cieciorki mają wpływ aromatyczne zioła – tymianek, kurkuma i szczypta chili. Dzięki nim zupa jest wyrazista i pięknie pachnie. Ser kozi świetnie komponuje się z ciecierzycą, ale gdy za nim nie przepadasz, możesz do zupy dodać na przykład ser koryciński.

Smacznego!

Jeśli chcesz udekorować zupę nasionami cieciorki, część z nich odłóż i dodaj razem z serem prosto do talerzy z zupą.

Ser kozi to świetny dodatek do wielu zup. Sprawdź nasze przepisy na zupy z serem kozim:

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Zobacz też

Zobacz Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha